НОВИНИ

Мая Манолова: Първият законопроект, който ще внесем, е за Комисията по ревизията

bnt avatar logo
от БНТ
19:25, 06.04.2021
15997
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

"Партиите на протеста са първата политическа сила". Това заяви в предаването "Още от деня" Мая Манолова от "Изправи се! Мутри вън!".

Хората ни отредиха ролята да бъдем парламентарната група на гражданите, да бъдем парламентарният омбудсман, подчерта тя.

Първият законопроект, който ще внесат, е Комисията по ревизията.

"Хората трябва да знаят как се харчат парите от хазната и защо в момента бизнесът изнемогва, фалира, домакинствата са в пълен ужас да си плащат сметките и да си издържат семействата, докато приятелският кръг в края на миналата година получи поредната порция от близо 5 милиарда лева, които бяха разпределени през черните каси на властта", допълни Манолова.

По думите ѝ Комисията ще започне с ревизии на автомагистрали, монтажи, ДКК, държавния ВиК холдинг, Банката за развитие, Държавната петролна компания, за да се види какво се случва с парите на българските данъкоплатци. Също програмата за саниране, големите обществени поръчки, концесиите.

Дали ще има кабинет и правителство отговорността е на първите три партии, припомни Манолова.

"Това бяха поредните нечестни избори с безброй изборни нарушения", отбеляза Мая Манолова.

Според нея е имало саботаж от страна на властта и на ЦИК на машинното гласуване, препятствие пред вота на българите отвъд граница, стандартното купуване на гласове.

Манолова посочи и множество нарушения при предаване на секционните протоколи, при отчитането на резултатите. В нощта на изборите тя и колегите ѝ не бяха допуснати от ЦИК да влязат в "Арена Армеец" да видят как се предават протоколите и как се вписват.

"Това е международен стандарт за честни избори - наблюдението на броене на бюлетините и на предаването на окончателните резултати. Ние гледахме броенето на бюлетините в САЩ, а не можахме да видим броенето на собствените си парламентарни избори", подчерта Манолова и беше категорична, че незабавно трябва да бъде сменена ЦИК и да бъде сменен Михаил Константинов като шеф на "Информационно обслужване".

При следващите избори трябва да има и електронно дистанционно гласуване, каза още Мая Манолова.

Вижте цялото интервю във видеото.

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По Конституция: Кога ще има ново правителство?
По Конституция: Кога ще има ново правителство?
Атанас Зафиров: БСП няма да подкрепи кабинет на ГЕРБ, под каквато и да е форма
Атанас Зафиров: БСП няма да подкрепи кабинет на ГЕРБ, под каквато и да е форма