НОВИНИ

Манолова: Ще потърсим "Демократична България" и партията на Слави за съвместни действия по съдебната реформа

манолова потърсим демократична българия партията слави съвместни действия съдебната реформа
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
15:45, 06.04.2021
Чете се за: 04:47 мин.
У нас
Слушай новината

От "Изправи се! Мутри вън!" ще потърсят "Демократична България" и партията на Слави Трифонов за съвместни действия, свързани със съдебната реформа. Това заяви на брифинг на площад "Славейков" Мая Манолова.

От "Изправи се! Мутри вън!" вече имат готови законопроекти. Първият проект за решение ще бъде за създаването на Комисия по ревизията, уточни Мая Манолова.

По думите й, тази комисия ще се заеме на първо място с "черните каси на властта" - автомагистрали, държавния ВиК холдинг, държавната петролна кампания, предприятието за управление на язовирите и т.н., за да се провери по какъв начин са възлагани обществени поръчки и дали е отклоняван обществен ресурс.

От партията ще направят и проверка на Националната програма по енергийна ефективност заради получавани многобройни сигнали за нарушения и отклоняване на средства в процеса на санирането.

"Българските граждани отредиха на "Изправи се! Мутри вън!" значимата роля да бъдем парламентарен омбудсман, да бъдем парламентарната група на гражданите, затова първите проекти за решения и законопроекти ще бъдат насочени именно към тях, към българските избиратели и за изпълнение на ангажиментите, които поехме в рамките на предизборната кампания", каза Манолова.

Тя уточни, че ще бъдат проверени и всички решения на Министерския съвет през миналата година за определяне на средства по различни пера, за различни сектори и за различни общини.

"Също така ще проверим големите обществени поръчки. Ще направим конкретни предложения за промени в Закона за обществените поръчки. А също така и концесиите. Освен концесията за Летище София ще проверим и концесиите, които са свързани с добив на подземни богатства - това са концесиите за злато, цветни метали, кариерите", каза още Манолова.

В работата на тази комисия ще бъдат включени всякакви други скандални теми, които предложат българските граждани.

Друг ангажимент, който партията е поела, е за незабавна подкрепа на малкия бизнес, на малките фирми и на българските домакинства, засегнати от ковид.

Първият закон, който ще настояват да бъда отворен, ще бъде Законът за извънредното положение.

"В него ще направим предложения за конкретни текстове, свързани с еднократна помощ на микропредприятията, а именно всички, които са засегнати от ковид кризата, имат оборот, намалял с повече от 30%, да получат по една депутатска заплата в размер на 7000 лв. За останалите, засегнати от ковид и с намалени обороти ще предложим държавата да поеме процент от техните постоянни разходи, което е и европейска практика, т.е. да бъдат подкрепени не само затворените по време на локдауна сектори, а всички, които са претърпели загуби в резултат на пандемията. За определени най-тежко пострадали сектори като туризъм, транспорт ще предложим до края на тази година да бъдат опростени половината от дължимите осигуровки", уточни Манолова.

Тя допълни, че ще предложат конкретна подкрепа за самоосигуряващите се лица, които до този момент са получили само по 290 лв. пряка подкрепа плюс възможност да се възползват от безлихвени и нисколихвени кредити.

Мая Манолова спомена още, че ще предложат проект за отнемане на привилегии от депутатите, министрите и други високопоставени чиновници. Тя уточни, че не е редно от НСО да ползват автомобили със специален режим, ръководството на Народното събрание и шефовете на парламентарни групи, кметът на София.

"Също така персоналните автомобили на депутатите и министрите ще предложим да бъдат отнети, така ще им дадем възможност да се присъединят към градския транспорт", каза Манолова.

От "Изправи се! Мутри вън!" ще предложат и промени в изборното законодателство. По думите на Мая Манолова ако искаме следващи честни избори, трябва да им пълна промяна на състава на ЦИК.

Манолова каза, че ще потърсят "Демократична България" и партията на Слави Трифонов за съвместни действия, свързани със съдебната реформа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Окончателно: 6 партии в парламента
Окончателно: 6 партии в парламента
Код жълто за много силен вятър
Код жълто за много силен вятър