НОВИНИ

Атанас Зафиров: БСП няма да подкрепи кабинет на ГЕРБ, под каквато и да е форма

bnt avatar logo
от БНТ
19:18, 06.04.2021
Чете се за: 05:37 мин.
У нас
Слушай новината

Зам.-председателят на БСП и заместник-председател по коалиционната политика Атанас Зафиров заяви в предаването "Още от деня", че е имало множество опити за манипулация на изборите.

По думите му е имало масово купуване на гласове и натиск върху хората да гласуват по определен начин в Сливен.

"Изборите са такива каквито са. Народът даде своя глас и ние се съобразяваме с него. Не искам да звучи оправдателно, БСП претърпя тежка загуба на изборите. Целите, които си бяхме поставили да бъдем първа политическа сила, не се изпълниха. Няма как да бъдем доволни от този резултат. Държа да кажа, че голямата политическа цел, която си бяхме поставили - отстраняването на ГЕРБ от властта, е на път да се сбъдне“ – заяви Зафиров.

Той направи уговорката, че тази цел са си били поставили и другите партии.

"Разчитам да изпълнят ангажиментите си, с който влязоха в тази кампания. Патериците на ГЕРБ не успяха да влязат в този парламент, така че съвсем логично е тази промяна да бъде изпълнена. Ние няма да подкрепяме кабинет на ГЕРБ, било то експертен, политически или с участието на ГЕРБ под каквато и да е форма“, заяви категорично Зафиров.

Според него на тези избори българските граждани не са припознали БСП като основна алтернатива на ГЕРБ.

"Въпреки нашите 4-годишни последователни действия в тази насока, като че ли се получи така, че БСП свърши основната работа по разобличаване на модела ГЕРБ, най-вече в българския парламент, а други партии се възползваха от този омаломощен ГЕРБ“, коментира още Зафиров.

Зафиров заяви, че сега не е време да се търси отговорност, време е да се търсят решения.

"Оставката на изпълнителното бюро е един морален акт, защото ние бяхме хората, които ръководихме кампанията, съвсем нормално е да понесем такава отговорност. Нинова даде заявка, че поема отговорност, с този си акт искаме да свалим този натиск върху председателя на партията, който е неоснователен в голямата си част. Би било крайно необмислено, ако обезглавим партията, хвърлим я в лидерска криза, точно във времето, когато и пред партията, и пред България стоят важни въпроси за решаване“, категоричен беше зам.-председателят на ГЕРБ.

Според него това е най-правилният ход.

"Има време за всичко, ще обсъдим нашето представяне и всеки ще носи своя дял от отговорността. Партията е на кръстопът. Единението на партията е много важен елемент от бъдещата ни стратегия“, заяви още веднъж Атанас Зафиров.

Трифон Панчев: БСП няма да участва във властта на всяка цена

Според него в самата партия няма особено напрежение.

"Именно невъзможността ние в БСП да обясним реформата, която беше проведена вътре в партията, беше представена погрешно на българското общество. Именно тази реформа в партията не остана добре разбрана от българското общество и то ни наказа, това е наша грешка и ние я отчитаме“, смята Зафиров.

На въпрос дали не отиде рейтингът на президента при Слави Трифонов, Зафиров коментира:

"Сигурно част от тази харизма на президента се преля в останалите партии, но аз не мисля, че БСП има проблеми с президента, над 99% от нашите членове харесват президента Радев. Партията беше мобилизирана за спечелване на парламентарните избори“.

Вариантите за евентуално коалиране той коментира така:

"Аз също ще бъда въздържан в отговора, защото тези разговори предстоят и вярвам, че тези разговори ще доведат до това, с което започнахме, всички партии на промяната работят, за да сменим модела ГЕРБ“.

Зафиров заяви, че БСП не затваря вратата към всички партии, различни от ГЕРБ.

"Готови сме за разговори за недопускане на възможността ГЕРБ да състави кабинет или ако се наложи нови предсрочни избори. Ако допуснем този парламент да не заработи, неприемайки най-спешните законови промени, отидем на следващи предсрочни избори с това законодателство и с този кабинет в оставка, не виждам какъв по-различен резултат да очакваме от тези избори. Тези патерици на ГЕРБ, които не успяха да влязат, другия път ще влязат и след половин година ще осъмнем с кабинет Борисов 4“ категоричен бе Атанас Зафиров.

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мая Манолова: Първият законопроект, който ще внесем, е за Комисията по ревизията
Мая Манолова: Първият законопроект, който ще внесем, е за Комисията по ревизията
Какво количество РНК ваксини пристигнаха при общопрактикуващите лекари във Варна и Благоевград
Какво количество РНК ваксини пристигнаха при общопрактикуващите лекари във Варна и Благоевград