НОВИНИ

Резултатите по области: Кой къде печели?

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:35, 05.04.2021 (обновена)
13520
Чете се за: 16:40 мин.
У нас
Слушай новината

С вота от 4 април българският избирател пренареди политическата карта на страната. Според паралелното преброяване ГЕРБ остава първа политическа сила, но след това нито една партия не запазва позициите до момента.

Трудните протоколи и слабата подготовка на част от членовете на секционните комисии доведоха до голям брой сгрешени протоколи и бавно предаване на изборните книжа. Битката "машини срещу хартия" завърши с паритет, защото заради проблеми с машините за гласуване на места - да гласуват с хартиени бюлетини беше избор за мнозина. Активността, която според наблюдатели се очакваше да е ниска, на моменти изпреварваше очакването, но към 17.00 часа на изборния ден беше 40%.

Над 650 000 избиратели избраха ГЕРБ и така досегашната първа сила запазва първото място макар и с по-слаб резултат от вота през 2017 година. Според паралелното преброяване резултатът на ГЕРБ е 26.07 процента.

При 92.95% обработени протоколи: 6 партии влизат в парламента

Вътрешните противоречия в левицата станаха причина БСП да отстъпи второто място на новата "Има такъв народ". Формацията на Слави Трифонов събра 17.96% от вота на избирателите, докато БСП постигна най-слабия си резултат с 15.02%.

"Демократична България", която обедини партии, които на предишни избори се явяваха поотделно, сега събраха 9.54% от гласовете на избирателите. ДПС също отстъпва от резултата - процентите според паралелното преброяване са 9.98%. "Изправи се! Мутри вън!" влиза в парламента с 4.81 на сто от гласовете.

На ръба от 4-процентната бариера с 3.59% се намира ВМРО и преди да са преброени всички гласове е невъзможно да се изясни дали воеводите влизат в парламента. Под черта остават коалицията "Воля - НФСБ" с 2.42%, Възраждане с 2.53%. Изненада за наблюдателите са гласовете за БНО 3.01%.

Как е оцветена картата на страната?

В България има 31 многомандатни избирателни района. В 24 от тях коалицията ГЕРБ-СДС е първа политическа сила. ДПС печели изборите в 3 района - Кърджали, Разград и Търговище. Демократична България събира най-много гласове в 23 и 24 МИР София. В Плевен "Има такъв народ" печели най-много гласове. БСП е лидер в Ямбол.

В 23-и МИР в София Демократична България събира най-много гласове. Коалицията ГЕРБ-СДС са на второ място, а "Има такъв народ на трето". Така на практика Атанас Атанасов надвива лидерa на СДС Румен Христов и Андрей Чорбанов.

Ситуацията в 24-и МИР е същата. Листата на Демократична България начело с Владислав Панев побеждава коалицията ГЕРБ-СДС, водена от бившия транспортен министър Росен Желязков. Мика Зайкова и "Има такъв народ" остават трети.

Бойко Борисов и водената от него листа на ГЕРБ и СДС събира най-много гласове в 25-и МИР - София. Филип Станев и "Има такъв народ" е втори, а Христо Иванов от Демократична България остава трети.

ГЕРБ-СДС с водач бившият министър на вътрешните работи Младен Маринов, печели изборите в София област. Втори се нареждат "Има такъв народ" начело с главния секретар на партията Виктория Василева. Трети остават БСП с водач на листата спортният журналист и депутат в 44-ото Народно събрание Иван Ченчев.

Водената от Бойко Борисов листа на ГЕРБ и СДС събира най-много гласове в Пловдив-град. Тошко Хаджитодоров и "Има такъв народ" остават втори. Листата на БСП начело с Корнелия Нинова остава трета.

Коалицията ГЕРБ-СДС е победител и в Пловдивска област. Водач на листата там е областният управител Дани Каназирева. Втори са БСП, водени от Манол Генов. На трета позиция са "Има такъв народен" начело с Тошко Йорданов.

ГЕРБ-СДС водени от екс здравния министър Костадин Ангелов печелят вота във Варна. "Има такъв народ" начело със Станислав Трифонов остават втори, а трети са БСП начело с Борислав Гуцанов. Воля и НФСБ, водени от Веселин Марешки, остават осми.

Картината и в Бургас е същата. Там ГЕРБ-СДС, начело с Любен Дилов, получава най-голямо одобрение. "Има такъв народ", воден от Ивайло Вълчев, е втората политическа сила, а трети остават БСП с водач Петър Кънев. "Воля и НФСБ", водени от Валери Симеонов, остават на осма позиция.

От всички области в страната Кърджали е с най-категоричен водач по брой гласове - ДПС, водена от Мустафа Карадайъ. Втора политическа сила остава коалицията ГЕРБ-СДС, водена от досегашния председател на парламента Цвета Караянчева. Трета остава БСП, водена от Петя Михалевска.

Водени от Росица Кирова ГЕРБ-СДС събират най-много гласове във Видин. Водена от Филип Попов БСП остава втора, а листата на "Има такъв народ" начело с Иво Атанасов е трета.

Листата на ГЕРБ-СДС, водена от досегашния транспортен министър Росен Желязков събира най-много гласове в Благоевград. "Има такъв народ", водени от Илко Стоянов, са втори. БСП, водени от Георги Михайлов, остават трети.

БСП, водена от Кристиан Вигенин, печели изборите в Ямбол. Коалицията ГЕРБ-СДС с водач на листата Димитър Рунков е на втора позиция. "Има такъв народ", начело с Ивайло Вълчев, се нарежда на трето място.

Големият победител във Велико Търново е коалицията ГЕРБ-СДС, водена от здравния министър Костадин Ангелов. На второ място остават социалистите, които избраха за свой лидер юриста и досегашен народен представител Явор Божанков. Третата позиция е за "Има такъв народ", водена от имунолога проф. Андрей Чорбанов.

При 91.20% обработени протоколи във Враца начело отново излиза коалицията ГЕРБ-СДС, водена от сегашния регионален министър Петя Аврамова. На второ място остават "Има такъв народ", начело с Георги Георгиев, който е областен координатор за Софийска област. Трети са БСП с водач Атанас Попдимитров, дългогодишен директор на Драматично-кукления театър във Враца.

ГЕРБ-СДС събира най-много гласове и в Габрово. Водач на листата е вицепремиерът и бивш кмет на града Томислав Дончев. На второ място остава "Има такъв народ", чиято листа е водена от финансиста Любомир Каримански. Социалистите, които останаха трети в Габрово, издигнаха начело на листата си един от най-добрите автомобилни състезатели у нас и неколкократен шампион Крум Дончев.

ГЕРБ-СДС е начело и в Добрич. Управляващата до момента партия там заложи на досегашния социален министър Деница Сачева. Втори в битката останаха БСП с водач на листата в града Мая Димитрова. На трето място се наредиха "Има такъв народ" начело с областния координатор на партията Дилян Господинов.

ГЕРБ-СДС печели изборите и в Кюстендил. Партията там е водена от вътрешния министър Христо Терзийски. Втори остават социалистите, чиято листа е водена от досегашния депутат Румен Георгиев. На трета позиция са "Има такъв народ" с водач на листата главният секретар на партията Виктория Василева.

В Ловеч победител отново е коалицията ГЕРБ-СДС с убедителна преднина. Листата им е водена от бившия регионален министър, сега заместник-министър, Николай Нанков. Втори са "Има такъв народ" с водач на листата си журналистът от телевизията на Слави Трифонов Станислав Балабанов. БСП остава на трето място. Техен водач в листата е депутатът от левицата в 44-ото Народно събрание Ирена Анастасова.

При 78.81% обработени протоколи ГЕРБ-СДС печели и в Монтана. Водач на листата е икономистът по образование, досегашен депутат от ГЕРБ Ирена Димова. На второ място остава БСП, чиято листа също е водена от настоящ депутат - Атанас Костадинов. Третата позиция е за "Има такъв народ", с водач на листата юристът Пламен Абровски.

И в Пазарджик победител е коалицията ГЕРБ-СДС, водена от вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева. На второ място остават БСП, чийто водач на листата в района е финансовият експерт Пламен Милев. "Има такъв народ" заемат третата позиция. В Пазарджик листата им е водена отново от репортера на телевизията на Слави Трифонов Станислав Балабанов.

В Перник отново най-много гласове събира коалицията ГЕРБ-СДС, водена от финансовия министър Кирил Ананиев. На второ място са "Има такъв народ", чийто водач е инж. Галя Бърдарска от Института по водни проблеми към БАН. Трети са БСП. Начело на листата е икономистът и депутат от 44-ото Народно събрание Стоян Мирчев.

С лека преднина пред "Има такъв народ", водена от адвокат Радостин Василев, коалицията ГЕРБ-СДС печели изборите и в Плевен. Управляващата до момента партия издигна в района световно известния лекар и почетен ректор на Медицинския университет в града проф. д-р Григор Горчев. БСП остават трети с водач на листата си икономистът Румен Гечев - депутат в три народни събрания, министър на икономиката в правителството на Жан Виденов.

Най-много гласове в Разград събира ДПС, водена от Ахмед Ахмедов, който беше кмет на Цар Калоян по време на бедственото наводнение там преди 13 години. На второ място остава коалицията ГЕРБ - СДС с водач бившия министър на здравеопазването Десислава Атанасова. Трети остават БСП начело с депутата Таско Ерменков.

Победител в Русе е "Има такъв народ" с водач на листата бившият капитан от Националната служба за охрана Светлин Стоянов. На второ място остава коалицията ГЕРБ-СДС, начело със спортния министър Красен Кралев. Трети се нареждат социалистите с водач на листата си - народният представител от 44-ото Народно събрание Крум Зарков.

Коалицията ГЕРБ-СДС печели изборите и в Силистра. Водач на листата в района е областният координатор на ГЕРБ в града Тодор Тодоров. На второ място се нареждат ДПС, начело с бившия министър на околната среда и водите Джевдет Чакъров. Трети са БСП, които заложиха на секретаря на Изпълнителното бюро Вяра Йорданова.

Коалицията ГЕРБ-СДС е победител и в Сливен. Начело на листата е министърът на земеделието от кабинета "Борисов-3" Десислава Танева. На второ място се нарежда БСП, водена от заместник-председателя на БСП Атанас Зафиров. Трети остават "Има такъв народ" с водач завършилият дипломация във Варшава Владимир Русев.

В Смолян коалицията ГЕРБ-СДС също печели изборите. По традиция листата на ГЕРБ в града води сегашният председател на парламентарната група на партията д-р Даниела Дариткова. На второ място остават ДПС, начело с Хайри Садъков. Трети се нареждат "Има такъв народ" с водач на листата сценаристът на Слави Трифонов Александър Вълчев.

Победител на изборите в Стара Загора е коалицията ГЕРБ-СДС, водена от просветния министър Красимир Вълчев, който е завършил средното си образование в града. Втори се нареждат "Има такъв народ", а начело на листата е самият Слави Трифонов. БСП остават трети с водач депутатът Георги Гьоков.

Изборите в Търговище печели ДПС с водач на листата Джейхан Ибрямов, депутат и бивш младежки национален лидер на партията. На второ място остава коалицията ГЕРБ-СДС начело с енергийния министър Теменужка Петкова. Трети са БСП с водач на листата Кольо Милев - бивш шеф на 61-ва механизирана Стрямска бригада.

Победител на изборите в Хасково е коалицията ГЕРБ-СДС. Начело на листата е добре познато лице - Делян Добрев, бивш депутат, бивш министър на икономиката и енергетиката. Второто място е за БСП, водена от Велизар Енчев, който е от гражданската квота. Енчев не е член на БСП. Той е бивш дипломат и журналист, депутат в 43-ото Народно събрание от НФСБ. По-късно стана независим. Трети се нареждат "Има такъв народ" с водач сценаристът Филип Станев.

Победител на изборите в Шумен отново е ГЕРБ - СДС, водена от министъра на образованието и науката Красимир Вълчев. На второ място остава ДПС с водач лидерът на партията Мустафа Карадайъ. С еднакъв процент са БСП с водач досегашният депутат Иван Иванов, който е роден в Шумен и "Има такъв народ" начело с Йордан Стоянов, който е един от сценаристите на Слави Трифонов и също е шуменец.


Автори: Милена Кирова, Цанка Николова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как ще се разпределят мандатите в Кърджали?
Как ще се разпределят мандатите в Кърджали?
Все още не са обработени всички протоколи от изборите в Пловдив
Все още не са обработени всички протоколи от изборите в Пловдив