НОВИНИ

Търговските вериги на протест, ако не отворят на 12 април

Стела Илиева
от Стела Илиева
07:59, 08.04.2021
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

Търговските вериги се готвят за протест и гражданско неподчинение, ако не бъдат отворени на 12 април.

Според тях всички противоепидемични мерки се спазват и са в пъти по-ефективни и приложими при по-голяма площ на магазините. Това всъщност е третото затваряне на нехранителните магазини.

"Искаме равнопоставеност на всички участници на пазара. Искаме да бъдат третирани еднакво всички бизнеси. Искаме отпадане на данък Сгради и такси Смет за периода на затварянето и отпадане на корпоративния данък за 2021 година", заяви в "Денят започва" зам.-председателят на Българската Ритейл асоциация Аксиния Баева.

Най-голямото им притеснение е, че не работят. Стоките са купени и заредени, има огромни разходи за служители, за оборудване, брандиране на магазини, маркетинг. За трети пореден път нашите колекции са заредени и в началото на сезона реализацията им е компрометирана, допълни Баева.

От Българската Ритейл асоциация са пресметнали за първите три месеца миналата година загуби само за членовете на асоциацията от порядъка на 100 млн. лева.

"Ситуацията с персонала е много тежка, тъй като бяхме разигравани, особено в началото на третия локдаун, бяхме изключително разигравани с това "отвори - затвори", имате право - нямате право". Служителите в момента са в неплатен отпуск по програмата "Запази ме", където се надяваме да бъде малко по-динамично изплащането на тези помощи", каза още Баева.

Тя допълни, че големите търговски вериги за нехранителни стоки осигуряват върху пълното възнаграждение над 300 000 служители в цялата страна.

Баева заяви, че не биха искали да се стига до протести, защото те са диалогични - пишат писма, търсят срещи, комуникация, дават предложения за обективни мерки. Но ако не бъдат чути - ще си потърсят правата с протест.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Николай Хаджигенов: Гласовете на БСП ни трябват, без тях не можем да направим нищо
Николай Хаджигенов: Гласовете на БСП ни трябват, без тях не можем да направим нищо
Ботьо Ботев за стрелбата на Околовръстното: Вероятно става дума за поръчково убийство
Ботьо Ботев за стрелбата на Околовръстното: Вероятно става дума за поръчково убийство