НОВИНИ

Ангелов: Отчитаме първи крачки от края на третата вълна на COVID-19 в България

bnt avatar logo
от БНТ
09:44, 08.04.2021
Чете се за: 07:07 мин.
Още
Слушай новината

Отчитаме първи крачки от края на третата вълна на COVID-19 в България с много крехки тенденции на спад на заболеваемостта. Има явна и отчетлива тенденция. Това съобщи в началото на редовния брифинг за разпространението на коронавирус у нас министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Той посочи, че 74% от леглата за неусложнени пациенти са заети, 64% за интензивните, като се отчита тенденция за намаляване. За отчетлив спад в натиска върху болниците потвърди и началникът на Военномедицинска академия и председател на Националния оперативен щаб генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски.

Търговските вериги на протест, ако не отворят на 12 април

Предстои и разхлабването на част от въведените ограничителни мерки. Разговорите за отваряне на заведенията продължават, съобщи още здравният министър.

„Това, което ще направим като мярка, е по отношение на големите магазини. Няма да направим на 100% това, което те искат. Вероятно ще сложим квадратни метри за един човек, които ще бъдат може би между 8 и 10 квадрата. До края на днешния ден очаквайте да има заповед по отношение на мерките, които ще бъдат разхлабени“, заяви проф. Ангелов.

3556 нови случая на заразени с COVID-19 през последното денонощие при направени 17713 теста, показват данните на Единния информационен портал. Така общият брой на положителните случаи в страната от началото на епидемията достигна 364419 души. От тях активните случаи са 71720.

В болница остават 10429 пациенти, 777 от тях – в тежко състояние. Расте и броят на излекуваните – 278665. От тях 2477 са регистрирани през изминалото денонощие. Починалите се увеличават със 116 – общо 14034 са жертвите на болестта у нас.

За периода от последните 14 дни по заболеваемост България се нарежда на 9-о място в Европа и на 4-о място на Балканите. Страните, които са пред нас по-заболеваемост в ЕС, са Унгария, Естония, Полша, следвани от Франция, Швеция, Чехия, Кипър и Словения. На Балканите пред страната ни са Сърбия, Република Северна Македония и Косово.

По смъртност заемаме второ място в региона. В Европа се нареждаме след Унгария, а на Балканския полуостров сме веднага след Република Северна Македония. Това отчете главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

"Това не трябва да ни успокоява, хоспитализациите поддържат високи стойности", акцентира още той.

Най-високо е разпространението на инфекцията - със заболеваемост над 700 на 100 000 души, за изминалите 14 дни в областите София-град, Варна, Перник, Бургас, Русе, София-област. Най-ниска остава заболеваемостта в Разград, Видин, Кърджали, Търговище, Велико Търново и Габрово.

„Тенденциите са изключително крехки, все още не сме достигнали нивата на най-високата си точка ноември месец, което ни изравнява със ситуацията отпреди две седмици, тоест платото се прехвърля и тенденцията е надолу“, отчете и началникът на Военномедицинска академия и председател на Националния оперативен щаб генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски. По думите му има отчетлив спад в натиска върху болниците.

Кога и в какъв график учениците ще се върнат в класните стаи - вижте ТУК

От 12 април ще се възстанови частичното присъствено обучение за учениците. Първи в класните стаи ще се върнат учениците от 1-ви до 4-ти клас, както и на част от тези между 5-и и 12-и клас. Това съобщи образователният министър Красимир Вълчев.

„Ситуацията в системата на образованието е добра. Близо два пъти по-малко са болните и заразени учители и ученици. Най-вече това се вижда при учителите. Това вероятно се дължи на ваксинацията и на това, че присъственият учебен процес беше частичен“, съобщи още Красимир Вълчев.

В момента 500 са учителите и непедагогическият персонал, които са заразени в системата. Много по-малко, отколкото през ноември и декември, когато е имало пикови стойности, акцентира още министърът в изказването си.

Продължава предварителният преглед на данни на три нови ваксини, за които се очаква становището на Европейската агенция по лекарствата - „Новавакс“, „Кюрвак“ и руската ваксина. Все още се оценяват предклиничните и клиничните данни, съобщи директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

„Продължават предварителните консултации с китайската ваксина „Синовак“. На този етап все още не е стартирала процедурата по предварителен преглед на данните. Провеждат се консултации по отношение на проучванията, които производителите следва да правят по отношение на ефикасността на ваксините, спрямо новите варианти на коронавируса“, поясни той.

Ще прилагат с повишено внимание ваксината на "Астра Зенека" на жените под 60 години

Съотношението полза - риск при Оксфордската ваксина е положително и ваксината може да бъде прилагана, потвърди отново становището на ЕМА директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата. Вчера от ЕМА признаха, че към момента намират възможна връзка с прилагането на ваксината и тези изключително редки нежелани лекарствени реакции.

„Това, което се препоръчва от експертите на ЕМА, е медицинските специалисти да предоставят информация на ваксинираните лица. Те съответно да наблюдават състояния и симптоми, които могат да бъдат свързани. Такива симптоми са задух, болка в гърдите, подуване на долни крайници, продължителна болка в корема, главоболие или размазано виждане. Изключително важно е, ако някой има такива симптоми, да се консултира с медицински специалист“, обясни Богдан Кирилов.

В следващите седмици анализът ще продължи за всички ваксини, уточни той.

Снимки: Десислава Кулелиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мбапе и ПСЖ удариха Байерн под снеговалежа в Мюнхен
Мбапе и ПСЖ удариха Байерн под снеговалежа в Мюнхен
Как се печелят златни медали? – разказват българските щангисти
Как се печелят златни медали? – разказват българските щангисти