НОВИНИ

Екатерина Михайлова: 7 до 10 дни след започване на консултациите ще има яснота за състава на кабинета

bnt avatar logo
от БНТ
08:45, 08.04.2021
Чете се за: 02:02 мин.
У нас

В рамките на 7 до 10 дни след започване на консултациите ще има яснота за състава на правителството. На Борисов ще бъде сложно да избере ръководство на парламента. Това заяви в "Денят започва" проф. Екатерина Михайлова, експерт по конституционно право.

Тя допълни, че консултациите за съставяне на правителство ще започнат, след като бъде свикано Народното събрание.

"Трябва народните представители да положат клетва, да се изберат председател и заместник-председатели на парламента, да се приемат правила по които да се сформират парламентарните групи, защото консултациите се водят с тях", добави проф. Екатерина Михайлова.

По думите ѝ според Конституцията председателят на Народното събрание трябва да се избере на заседанието, на което ще се закълнат депутатите.

Окончателно: 6 партии в парламента

Според проф. Екатерина Михайлова е практика името на председателя да бъде от първата политическа сила и най-голямата парламентарна група.

"От председателя можем да разчитаме бъдещите политически конфигурации. Страната без правителство няма как да остане. До момента, в който бъде избрано, сегашното правителство управлява в оставка. Ние в момента не знаем защо ще се свиква Велико народно събрание", отбеляза проф. Екатерина Михайлова.

Тя коментира и представянето на десните партии на парламентарните избори.

"При десните има състезание, няколко членуват в семейството на Европейската народна партия. За дясното претенцията е голяма, но по-големите проблеми са в лявото. Аз намирам своето дясно представителство в момента в парламента", каза още проф. Екатерина Михайлова.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сблъсък между два тира затвори АМ "Тракия" - единият се е запалил
Сблъсък между два тира затвори АМ "Тракия" - единият се е запалил
Тома Биков: Кой ще бъде премиер ще бъде обсъдено с останалите политически партии
Тома Биков: Кой ще бъде премиер ще бъде обсъдено с останалите политически партии