НОВИНИ

Проверяват качеството на агнешкото месо по магазините преди Великден

bnt avatar logo
от БНТ
16:28, 08.04.2021
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

Засилени проверки на обекти за производство и търговия с храни започна Българска агенция по безопасност на храните. През следващия месец инспекторите в цялата страна ще следят за качеството на продуктите, които традиционно присъстват на трапезата за Великден като агнешко месо, яйца, козунаци. Наш екип се включи в проверка в месарски магазин в Благоевград.

След легитимация на инспекторите от Агенцията за безопасност на храните, проверката започва. Докторите следят за произхода на месото, температурата на съхранение и дали то е в срок на годност. Проверяват се и документите на магазина.

"Виждате откъде е произходът, нашата фирма работи само с българско месо - Търговище, Петрич, от региона, всичко минава през кланица, има печат", обясни Александър Ханджийски, търговец.

"С приятен розов цвят, леки мехурчета, това е съвсем специфично за агнешкото месо… Има необходимата индикационна маркировка, съхранява се правилно", посочи д-р Антоанета Кирова, главен инспектор "Контрол на храните" в ОДБХ Благоевград.

В търговската мрежа в Благоевград основно се предлага българско агнешко месо. То е на цени между 14 и 16 лева за килограм. Месото родно производство е маркирано със син печат, а вносното с червен.

През следващия месец инспекторите от Агенцията по храните ще проверяват и произхода и правилното съхранение на яйцата и козунаците, които също са част от трапезата на българина за Великден.

"Козунаците ние си ги проверяваме в предприятията, в които се произвеждат, но това, което може потребителят да следи, е срока, който е обозначил самият производител. Яйцата имат една маркировка, всички сме я виждали. Да следят да закупуват яйца, които са маркирани, така ние знаем откъде са и там колегите са извършвали контрол", сподели д-р Калина Милушева, началник отдел „Контрол на храните" в ОДБХ Благоевград.

До момента няма установени нарушения при проверките в хранителните и месарски магазини. Ако такива бъдат открити глобите са в размер от 1000 до 4000 лева, а при повторно нарушение санкцията е 6000 лева.

Репортаж: Станислава Христова, Димитър Балджиев

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Петима наши борци полуфиналисти на „Дан Колов – Никола Петров“
Петима наши борци полуфиналисти на „Дан Колов – Никола Петров“
ГЕРБ избира ново ръководство на партията на 11 май
ГЕРБ избира ново ръководство на партията на 11 май