НОВИНИ

Словакия не може да определи ползите и рисковете от ваксината "Спутник V"

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
17:38, 08.04.2021 (обновена)
Чете се за: 01:25 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Лекарственият регулатор на Словакия обяви, че получената пратка от руската ваксина "Спутник V" се различава от тези, проучвани от Европейската агенция по лекарствата и от престижното медицинско списание "Ланцет".

Руският фонд за преки инвестиции поиска Словакия да върне ваксините заради многобройни нарушения на договора, така че дозите да се използват от други страни.

Миналия месец Братислава внесе 200 000 дози. Инжекциите още не се прилагат, а словашкият регулатор обяви, че не може да излезе със становища за ползите и рисковете от ваксината поради липса на достатъчна информация от производителя.

Вицепремиерът Игор Матович, който загуби премиерския пост заради закупуването на ваксините, отпътува за разговори в Москва.

Словашкото здравно министерство направи изявление:

"В ход са тестовете на още три лаборатории, така че очакваме изчерпателно заключение да бъде направено в края на седмицата или в началото на следващата. Това не е нещо, което бихме желали да държим в тайна, напротив, искаме да дадем на обществото изчерпателна крайна информация", заяви Сузана Елиазова, говорител на здравното министерство на Словакия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българка е жената, обвинила актьора Арми Хамър в изнасилване
Българка е жената, обвинила актьора Арми Хамър в изнасилване
Страните в ЕС трябва да изработят собствен подход при прилагането на "Астра Зенека"
Страните в ЕС трябва да изработят собствен подход при прилагането на "Астра Зенека"