НОВИНИ

Словашкият премиер подаде оставка заради "Спутник V"

Фани Аронова
от Фани Аронова
17:46, 30.03.2021 (обновена)
Чете се за: 02:15 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Оставката на словашкия премиер Игор Матович вече е факт. Президентът Зузана Чапутова натовари досегашния финансов министър Едуард Хегер да състави нов кабинет. Така приключва политическата криза, предизвикана от купуването на руски ваксини "Спутник V" без консултации с коалиционните партньори на Матович.

Политическата криза в Словакия продължи около месец. Преди седмица шестима министри подадоха оставки и натискът за оттегляне на премиера нарасна. В неделя той обеща да го направи, ако се размени с финансовия министър.

Днес Едуард Хегер беше натоварен от президента Зузана Чапутова да състави нов кабинет. Списъкът с министрите засега не е известен.

"Със сигурност ви е интересно да чуете имената, но искам да спазя процедурата и първо ще ги научи президентът. След това ще ги представя на обществото", каза финансовият министър на Словакия Едуард Хегер.

Рокади в Словакия: Премиерът става финансов министър?

Всички партии от управляващата коалиция ще участват в новия кабинет. Желанието на Игор Матович да остане в управлението като финансов министър беше изпълнено.

"Измина една година, но ми се стори като десет. Тя беше най-тежката година за Словакия от Втората световна война. Аз оцелях не само с един чифт обувки, но също с една съвест и една цел - да защитавам живота и здравето на хората", каза бившият премиер на Словакия Игор Матович.

Партията на Матович "Обикновени хора и независими личности" спечели последните избори с обещания за борба с корупцията. Година по-късно се оказа, че Словакия изостава в битката с пандемията и това се отрази на рейтинга на премиера.

Последното социологическо проучване показа, че 80% от словаците искат оставката на Матович.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как се отглеждат и тренират елитни коне за състезания
Как се отглеждат и тренират елитни коне за състезания
Над 500 кубика скална маса се е срутила на прохода "Рожен"
Над 500 кубика скална маса се е срутила на прохода "Рожен"