НОВИНИ

Задържаха рекордно количество цигари, скрити в ролки кухненска хартия

bnt avatar logo
от БНТ
17:14, 30.03.2021 (обновена)
Чете се за: 02:32 мин.
Криминално
Слушай новината

Задържаха рекордно количество контрабандни цигари на пристанището в Бургас. Нелегалната стока е била скрита в контейнер между ролки домакинска хартия.

Ремаркетата са изпратени от Грузия по вода. Пристигат на бургаското пристанище, за да бъдат извозени до крайната цел – Унгария. Именно на порта в Бургас е установено престъплението.

Към момента все още няма задържани. Установена е фирмата изпращач, както и тази, която се води получател.

Трета българска фирма е отговаряла за транспорта по суша. Предстои да се изясни участието на всяко едно от дружествата.

С ферибот от Грузия на бургаското пристанище в неделя пристигат 35 ремаркета. Декларираната стока е ролки домакинска хартия. Няколко от ремаркетата са били селектирани за проверка на скенер.

Митническите служители установили, че в едно от тях има места с различна плътност.

"При физическата проверка се установява тапа. Декларираната стока - хартиените ролки, се намира в най-задната част и покрива съвсем малка част от товарното помещение. Цялата останала част е заета от цигари, които са около 13 млн. къса. Това е най-голямото количество задържани цигари, недекларирани, от началото на годината на граница на Република България", каза заместник-директорът на "Митническо разследване и разузнаване" Тихомир Каменов.

Открити са над 650 хил. кутии с цигари на стойност 5 млн. лева. Цигарите, които са изпратени от Грузия, са непознати за българския пазар.

"Стоката е предназначена за Унгария, като е преминавала транзит през границата на нашата страна. Така е оформена и документацията. Предстои назначаването на експертиза, която да установи дали са фабрично произведени, заводски или не", каза окръжният прокурор Георги Чинев.

Образувано е досъдебно производство за контрабанда в големи размери. Към момента няма задържани. Изяснява се по какъв начин са съпричастни фирмите - изпращач и - получател и дали българското дружество, отговарящо за транзита, има общо с контрабандата.

Автор: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Европейската космическа агенция набира астронавти
Европейската космическа агенция набира астронавти
Официално: Разхлабват мерките от 1 април. Вижте кои ограничения отпадат
Официално: Разхлабват мерките от 1 април. Вижте кои ограничения отпадат