НОВИНИ

Ще има ли най-после чиста питейна вода в Брестовица

bnt avatar logo
от БНТ
17:08, 30.03.2021
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Слушай новината

Жителите на пловдивското село Брестовица вече получават чиста вода. От няколко дни към селото се подава вода от новоизградените три дублиращи сондажни кладенци, след като старите бяха бетонирани заради наличието на огромни концентрации манган. След седмица започва и подмяната на водопреносната мрежа на селото.

Сагата с водата в село Брестовица продължи близо година. Заради заблатяване в района на водохващането, което се свързва с дейността на малък ВЕЦ, Регионалната здравна инспекция забрани консумацията на водата, в която стойностите на мангана надхвърлиха многократно
допустимите норми.

Наложи се дори обявяване на бедствено положение.

Днес към селото се подава вода от новоизградените сондажни кладенци, които черпят от дълбочина над 20 метра.

Показателите от ежедневния мониторинг, който осъществява ВиК по отношение качеството на водата показва, че този водоносен хоризонт, от който черпим в момента вода, е изключително чист. Между 11 и 60 микрограма на литър варират стойностите на мангана, което е в допустимите норми, като показанията продължават да падат. Преди това показанията бяха от порядъка на 140 до 300 - 400, обясни Антон Гълъбов, главен инженер ВиК-Пловдив.

Много беше важно да тампонираме съществуващите водоизточници за да преустановим евентуалното замърсяване от изградените от нас нови такива, обясни инж. Данчо Мишев, зам. главен инженер на ВиК-Пловдив.

Изграждането на трите нови сондажа с общ дебит 21 литра в секунда е за сметка на ВиК дружеството и е струвало 30 000 лв.

Над 20 милиона лева обаче ще струва пълната подмяна на водопреносната мрежа, която се налага заради отложения в старите тръби манган. Средствата ще са от фонда на държавния холдинг ВиК, а дейностите започват до седмица, като вече има избран изпълнител. По план новото оборудване трябва да бъде изградено до две години.

Жителите на селото приеха новината с радост. Все още обаче са предпазливи да консумират водата от чешмите и планират първо да я тестват в независима лаборатория.

От областната управа обявиха, че предстои пълно разследване на дейността на малкия ВЕЦ, който оперира край вододайната зона.

Плановете са до няколко години мястото на водохващане да се премести извън границите на общината.

Автор: Росица Колева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Официално: Разхлабват мерките от 1 април. Вижте кои ограничения отпадат
Официално: Разхлабват мерките от 1 април. Вижте кои ограничения отпадат
Радослав Янков спечели 12-а национална титла
Радослав Янков спечели 12-а национална титла