НОВИНИ

Ще има ли коалиция? Политически искри между партиите заради липсата на ясно мнозинство

Николай Минков
от Николай Минков
18:12, 08.04.2021
Чете се за: 05:27 мин.
У нас
Слушай новината

Интригата кой и как ще състави правителство стана причина за размяна на политически реплики между представители на част от партиите, които ще влязат в новия парламент. Липсата на ясно изразено мнозинство и сложните сметки за евентуална коалиция напрегна политическите отношения още преди завъртането на парламентарната рулетка за връчване на мандат. На този фон премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов се отказа от депутатското си място, а в коалицията "Изправи се! Мутри вън!" назрява разцепление.

Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов използва личния си профил във Фейсбук, за да обяви, че се отказва от депутатското си място. В него той пише, че след като е победил в преките сблъсъци с неговите опоненти, не се нуждае от депутатски имунитет.

След като провери как протича ремонта на свлачището край Рилския манастир и запали свещ в светата обител, той направи анализ и на изборните резултати.

Аз съм благодарен на Господ, защото от 31 многомандатни избирателни района, моята партия печели в 24, ДПС -3, Слави в 1, БСП в 1, подчерта Борисов.

Той призова политическите опоненти към толерантност на базата на резултатите от вота.

Следващата партия след нас, разпространена в цялата страна, има 3 района взети, ние имаме 24. Считаме ли, че сме победени, слизаме и не трябва да сме доволни от това, което сме направили. Просто, както ние проявяваме винаги скромност и толерантност, нека и те да проявяват. С един район или с два района да имаш претенциите, че си взел 3 или 1 ми се вижда....Ние с 24 си мълчим, обясни Борисов.

Днес от ГЕРБ очертаха няколко сценария. При първия, партията предлага структура, състав на правителство и програма за управление. Ако не срещне подкрепа, ще мине в опозиция.

Така при втория сценарий Слави Трифонов трябва да поеме своята отговорност, стана ясно от думите на Тома Биков.

И сега очаквам да видим техните предложения и го казвам абсолютно добронамерено. И г-н Станислав Трифонов трябва да излезе и да каже какви са му програмните намерения. Би било пък жест на политическа отговорност самият той да се кандидатира. Защо да е странно това? Лидерът на втората политическа сила е потенциален министър председател, заяви Биков.

В ГЕРБ са готови да подкрепят такова правителство, но без да отстъпят от тяхната програма и философия.

Бъдещи коалиции и управления обаче извадиха на светло противоречията в "Изправи се! Мутри вън!".

В сутрешния блок на БНТ "Денят започва" Николай Хаджигенов се обяви за правителство на малцинството, излъчено от партията на Слави Трифонов, с широка парламентарна подкрепа.

Ако те решат да го направят, ние ще ги подкрепим колкото можем, по всевъзможен начин, защото това е правилно в момента. Може би не ми харесва подкрепата от БСП, но ние нямаме друг избор. Ако искаме да убием ламята и корупцията, ще вземем подкрепата на БСП. И не, това не означава да се оженим за БСП. Не, това не означава коалиция. Втори въпрос, който задавам от времето на протестите: Какво правим, ако ДПС решат да ни подкрепят? - Казваме "Не, не, вашите гласове няма да ги вземем"?", каза Хаджигенов.

Мая Манолова и Татяна Дончева незабавно се разграничиха от Хаджигенов.

Няма да позволим никакво петно върху ПГ на "Изправи се! Мутри вън!". Казали сме ясно - без ГЕРБ и без ДПС. Това е нашата кауза. Нашето категорично намерение, в случай, че някой е решил да се жертва за министър, включително и Хаджигенов, той да не бъде част от нашата парламентарна група, каза Манолова.

По-късно днес Хаджигенов заяви, че Манолова и Дончева очевидно не са нито гледали, нито чули, нито разбрали, какво той е казал пред БНТ.

От ДПС заявиха за "По света и у нас", че на този етап няма да коментират възможности за съставяне на кабинет.

А лидерът на левицата Корнелия Нинова отново атакува Борисов. Във Фейсбук профила си тя го призова преди да говори за БСП, да си гледа неговата партия. Нинова посочва още, че след 11 години управление и еднолична власт, той се оказва в ситуация да не може да управлява повече без гласовете на поне още две партии.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Участъкът от пожара на "Тракия" остава затворен - вижте как променят движението
Участъкът от пожара на "Тракия" остава затворен - вижте как променят движението
Отвориха магистрала "Тракия" и в двете посоки
Отвориха магистрала "Тракия" и в двете посоки