НОВИНИ

Ефектите от пандемията: Стратегия за ефективността на публичните разходи

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
19:28, 08.04.2021
Чете се за: 01:22 мин.
У нас
Слушай новината

Eкип от експерти към Съвета по икономически и публични науки представи своята стратегия. Документът се занимава с ефектите от пандемията и несигурността, недостатъчните инвестиции и недобрата среда за тях.

Стратегията предвижда по-голяма - ефективност на публичните разходи. Според Владимир Сиркаров от екипа - голям проблем е тромавата администрация и забавената дигитализация.

Много важни са икономическите мерки със социална носоченост, като например въвеждането на закон за личния фалит и отпадането на някои видове данъци. Друг акцент в стратегията е да се създаде добра и конкурентна среда за предприемачество и производство.

"Мерките свързани с директно справяне и възстановяване от КОВИД не бяха достстъчни и не бяха добре таргетирани. Ключът за развитие на икономиката е когато има икономическа свобода, когато малкият и среден бизнес имат възможност да инвестират, има среда, която е благоприятна, има дигитализирана държавна администрация, която лесно и прозрачно може да обслужва интересите на бизнеса", заяви Владимир Сиркаров, икономически изследовател, Съвет по икономически и публични политики.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Успяха да закачат за тегличи бедстващия кораб край Норвегия
Успяха да закачат за тегличи бедстващия кораб край Норвегия
България остана без медал в първия ден на Европейското по таекуондо в София
България остана без медал в първия ден на Европейското по таекуондо в София