НОВИНИ

Макрон закрива училище за френския елит, което е завършил самият той

Ива Стойкова
от Ива Стойкова , Източник: БГНЕС
22:32, 08.04.2021 (обновена)
Чете се за: 02:30 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Френският президент Еманюел Макрон обяви, че закрива Националното училище по администрация, което е символ на френския елит. Негови възпитаници са президенти и премиери, включително самият Макрон. На мястото на прочутото училище ще бъде създаден Институт за обществени услуги. Негова мисия ще бъде да внесе повече разнообразие в профила на висшата администрация във Франция.

Краят на една емблема във Франция - ще бъде закрито Висшето училище по администрация - ЕНА, чийто възпитаници са четирима съвременни президенти, включително настоящият държавен глава. Еманюел Макрон обаче обяви реформа във висшата администрация, по силата на която ще бъде създаден нов модерен инситут - по-отворен към многообразието и по-малко елитарен.

Макрон представи тази идея за първи път през пролетта на 2019 г. по време на кризата с жълтите жилетки. Две години по-късно в условията на друга криза - този път здравна, той ще я реализира.

"Необходима е реформа, в ЕНА, във френския бюрократичен модел. Да се ориентираме повече конкретика, прагматизъм, да се опитаме да намираме конкретни решения на проблемите на френските граждани", каза депутатът и бивш възпитаник на ЕНА Оливие Беш.

"Хората си мислят, че ЕНА изключва някои социално-професионални категории. Това е грешка. Не можем да поканим синове на фермери и работници, които не съществуват", каза депутатъти бивш възпитаник на ЕНА Жюлиен Обер.

Висшето училище по администрация е създадено през 1945 година от генерал де Гол. То подготвя висшите чиновници, политици и дипломати на Франция. Сред тях са президентите Франсоа Оланд, Жак Ширак и Валери Жискар д'Естен, както и настоящият премиер Жан Кастекс и негови предшественици като Ален Жюпе, Лионел Жоспен или Едуар Баладюр. Възпитаници на емблематичното висше училище са заемали постове в ключови международни организации.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦИК извади от листата Бойко Борисов и още 7 отказали се да бъдат депутати
ЦИК извади от листата Бойко Борисов и още 7 отказали се да бъдат депутати
Албум с неиздавани песни на Принс излиза пет години след смъртта му
Албум с неиздавани песни на Принс излиза пет години след смъртта му