НОВИНИ

"Страх" на Ивайло Христов открива новата "Киномания"

Галя Крайчовска
от Галя Крайчовска
20:46, 08.04.2021
Чете се за: 02:05 мин.
Още
Слушай новината

Българско кино, световни хитове и златни класики в новото издание на "Киномания". За първи път в програмата се включват и филми, заснети чрез виртуална реалност. Сред тях е и номинираният за "Оскар" филм на Теодор Ушев "Сляпата Вайша". Събитие е и премиерата на дигитално реставрираната версия на легендарната трилогия "Хан Аспарух". Тази вечер в Зала 1 на НДК беше дадено официалното начало на фестивала.

Традиционно есенната "Киномания" сега се разгръща с пролетно издание, при строги правила. 34 заглавия представят новото кино.

Начело с новите филми на Уди Алън - "Фестивалът на Рифкин", "Човешкият глас" на Алмодовар, "Сянката на шпионина" с Бенедикт Къмбърбач.

В селекцията е и нашумелият и награждаван, фаворитът за "Оскар" "Земя на номади" с Франсиз Макдормънд.

Българското кино е сериозно представено. Ще видим копродукцията на БНТ - "Сцени от живота на една актриса" - с три награди "Златна роза" с режисьор Иван Владимиров и Радина Кърджилова в главната роля.

Официалното начало на "Киномания" тази вечер дава новият филм на Ивайло Христов - "Страх", който спечели голямата награда на Международния фестивал в Талин и го определиха като умен, забележително написан и чудесно изпълнен игрален филм, едновременно състрадателен и провокативен, доставяйки поразителни моменти с абсурден хумор. "Филм на нашето време".

БНТ: Какво искате зрителят да усети с този "Страх"?

Ивайло Христов, режисьор: Най-вече се надявам да се забавляват, защото филмът е и смешен, но по-важното е след прожекцията наистина да се замислим за хората, които живеят доста по-нещастно от нас.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България с минимум три медала от първия ден турнира по борба "Дан Колов – Никола Петров"
България с минимум три медала от първия ден турнира по борба "Дан Колов – Никола Петров"
В деня на ромите - метафората на един учител за патрициите и плебеите
В деня на ромите - метафората на един учител за патрициите и плебеите