НОВИНИ

Татяна Дончева: Коалицията "Изправи се! Мутри вън!" не се разпада

bnt avatar logo
от БНТ
07:45, 09.04.2021
Чете се за: 05:02 мин.
Политика
Слушай новината

Коалицията "Изправи се! Мутри вън!" не се разпада, запазва се такава, каквато е от самото си създаване, заяви в "Денят започва" Татяна Дончева, председател на "Движение 21", част от коалицията. Така тя коментира вчерашните излявления, че адвокат Николай Хаджигенов може да не е член на параламентарната им група.

Колегата Хаджигенов вчера направи едно изявление без много да го премери. Вие направихте изводи, които не следват буквално от това изявление. Брифингът беше, за да охлади страстите ви да си правите свободни съчинения върху това изявление, обясни тя.

По думите ѝ вчерашното интервю на адвокат Хаджигенов е предизвикало взрив, което наложило да се даде някакво пояснение следобяд, за да може нещата да се уталожат. Като имате предвид реакцията в социалните мрежи, която беше още по-бурна от тази между политическите субекти, включително между нашите потенциални и досегашни партньори от "Да, България!" и "Има такъв народ" си мисля, че даденият брифинг трябваше да се състои", допълни Дончева.

"Когато кажеш изречението - аз съм готов да се жертвам за депутат. Това беше казано няколко пъти по време на предизборната кампания. Вчера прозвуча изречението - аз съм готов да се жертвам за министър и това предизвика буря в социалните мрежи. Аз дето се вика от нашата коалиция, от тези, които влизат в парламента, познавам още 4 - 5, които са готови да се жертват за министри. От останалите групи също има едно 40 - 50 човека, които са готови да се жертват за министри. Нищо ново от Големанов. За това не смятам, че трябва толкова буквално да се приема това", уточни Дончева.

"Изправи се! Мутри вън!" би подкрепила "Има такъв народ" като мандатоносител на правителството. Засега обаче все още не е ясно дали представители на коалицията ще участват в едно бъдещо правителство.

"Бихме подкрепили партията на Слави Трифонов като мандатоносител на правителство. Но дали партията на Слави Трифонов ще желае да използва мандата си е един съвсем отделен въпрос. Затова към този момент нямо нищо известно. Така че от позицията на най-малката парламентарана група аз смятам, че ние би трябвало да запазим дискретност до момента, до който партията на Слави Трифонов обяви, че иска да прави мандат и ни покани евентулано на консултации за подкрепа", заяви Дончева.

На нас като последна парламентарна група не ни трябва нищо. Ние сме последни в редичката, каза още тя.

"Има първи в редичката, има втори в редичката, има избор на президента и президентът, когато прави избор на третия субект, той също изхожда от обстоятелството, че предстоят президентски избори, че неговите съветници също ще направят някои математики. Като например, трябва ли му веднага служебен кабинет, трябва ли му малко по-късно служебен кабинет, трябва ли му изобщо служебен кабинет", заяви Дончева.

По думите ѝ в политиката има някои правила:

"В политиката математическите сметки не са точно като в учебника по алгебра. Също така трябва да се има предвид, че в политиката има нещо от играта на покер и от играта на карти, не е прието да пускаш карта, преди да ти е дошъл редът. Някои смятат, че са се изстреляли като с катапулт във върховете на политиката. Това е измамно усещане. Също така е измамно е усещането, че ние сме дошли, за да разрушим всички правила в политиката", посочи Дончева.

"Не можеш да отиваш на преговори, без да си оторизиран и без да е ясно какво представляваш. Можеш да отидеш да си направиш частни разговори, обеди, кафета. Аз имам познати във всички политически сили. Във времето преди изборите, по време на изборите и след изборите всеки от нас е направил телефонни разговори, но това не са предварителни разговори", каза още Дончева.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доц. Кунчев: Вероятно ще се наложи мерките да продължат до края на май
Доц. Кунчев: Вероятно ще се наложи мерките да продължат до края на май
Безработица и ниски доходи в област Благоевград
Безработица и ниски доходи в област Благоевград