НОВИНИ

На 180 градуса: Момче преодоля психично заболяване и си върна живота

bnt avatar logo
от БНТ
10:04, 09.04.2021
24885
Чете се за: 04:00 мин.
Общество
Слушай новината

През 2016 г. Александър Иванов е диагностициран с параноидна шизофрения, за което допринася и продължителната изолация от външния свят. С помощта на специалистите от Сдружение "С любов към психичната болест" Александър успява да си върне живота и в момента е вдъхновение за хората, които се борят с психични проблеми.

Александър Иванов е на 32 години. Приема ни в дома си и споделя, че преди време това е било немислимо заради отричането на външния свят.

Александър е възпитаник на Професионалната гимназия по туризъм. След като завършил училище, се изолирал от околните и кошмарите започнали. Стресът и големите очаквания към него допълнително допринесли за отключването на психичното заболяване.

"И до такава степен толкова зле беше, че дори е имало седмици, през които не съм си показвал главата извън прага на апартамента ми. Беше наистина много тежко. Живеех в ума си буквално", споделя Александър.

Животът му поема към друг курс, след като е диагностициран с параноидна шизофрения през 2016 година. Тогава започва и най-голямата битка за младия мъж - да си върне живота. След консултации с различни специалисти, той е насочен към Център за хора с психични проблеми, които имат трудности със социализацията. Започва и групова терапия, организирани от Сдружение "С любов към психичната болест".

"И там срещнах специалиста, който ми помогна - Ани Дюлгерска. И чрез нейна терапия успях да стана това, което съм в момента", разказа Александър Иванов.

"Психотелесна терапия се води - и с ума, и с тялото се работи. И започваш да виждаш света около себе си, което ми беше огромен проблем. Аз не го виждах, не виждах и себе си", споделя още Александър Иванов.

Сега животът на Александър е съвсем различен, след като преоткрива отново външния свят. Обича да спортува и да гледа футбол в свободното си време.

"Обичам да правя упражнения с тялото си, за които не ми трябва никаква екипировка. И навън обичам също да бягам, спринтове да правя. Обичам да се поддържам в добър тонус", казва Александър.

Пречка за Александър са ограниченията, наложени от пандемията, защото дълги години е бил затворен вкъщи, а сега има голямо желание да е навън сред хората.

"Всъщност ми е приятно да се смесвам с хората, да научавам различни неща", казва Александър.

Отскоро Александър има и приятелка до себе си. Запознали се в курсовете по медитация, които младият мъж посещава.

"Сега рутината ми, денят ми е съвсем позитивен. Вече виждам смисъл и занапред и за бъдещето. Живея си живота, а преди просто оцелявах и дните си минаваха един след друг", казва Александър.

В момента Александър учи "Психология" във Варненския свободен университет. Надява се това да стане и негова професия.

"Уча, за да разбирам повече за себе си, да се опознавам. И определено искам да се занимавам с това", казва още Александър.

Мечтата на Александър е да помага и да бъде пример за други хора, които имат психични заболявания, за да им покаже, че има кой да ги подкрепи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Контузия спря устрема на Кузманов в Оейраш
Контузия спря устрема на Кузманов в Оейраш
Куриоз! Гол мъж прекъсна 1/4-финала на Лига Европа между Гранада и Манчестър Юнайтед
Куриоз! Гол мъж прекъсна 1/4-финала на Лига Европа между Гранада и Манчестър Юнайтед