НОВИНИ

Отлив от "зеления коридор" в пловдивската болница "Пълмед"

bnt avatar logo
от БНТ
14:36, 09.04.2021
Чете се за: 02:35 мин.
Регионални
Слушай новината

Отлив от "зеления коридор" отчитат от университетската болница "Пълмед" в Пловдив. Причината е, че в момента се дава възможност единствено за ваксинация с "Астра Зенека". В същото време в лечебното заведение идват чужденци, които се имунизират срещу COVID-19 без претенции за препарата.

Въпреки че имунизационният кабинет тук е денонощен, желаещи да се ваксинират няма.

"Aз идвам да се ваксинирам от тази група, която сега е за ваксина според плана над 65 години, записал съм обаче друга ваксина, не "Астра Зенека", естествено няма", каза Иван Чолаков.

Като Иван Чолаков са стотици. За кабинета са осигурени едва 8 флакона с РНК ваксина.

"Хората са много изнервени, очакват да получат ваксината, която са заявили в националната система, за съжаление няма достатъчни количества. В същото време се наблюдава тенденция за засилване на интереса на чужденци към ваксиниране с независимо коя ваксина", каза управителят на ДКЦ д-р Екатерина Петкова.

Така семейство от Белгия идва тук, тъй като е получило час за ваксина в страната си чак през септември.

"Те се свързаха с нас, пуснаха запитване, отговорихме им че могат да дойдат да се ваксинират в зеления ни коридор и след няколко дни те бяха тук", каза управителят на ДКЦ д-р Екатерина Петкова.

В същото време леглата в болницата са почти напълно заети. Затова специалистите съветват, за да не се закъснява с поставянето на точна диагноза, да се прави навреме скенер на бял дроб, а не рентгенова снимка.

"След 4-и и 5-и ден, когато вече има някаква клиника, е по-добре да се направи скенер. Този пациент, ако е само с рентгеновата снимка, спокойно може да си отиде вкъщи и след 4 - 5 дни тези матови стъкла, твърде вероятно е да се разраснат и човека да стигне вече и до кислород", каза д-р Георги Стоилов от отделение по Образна диагностика.

От болницата отчитат и че заради новите щамове на коронавирус се увеличават постковидните тромбози.

Репортаж на Таня Матева и Стоян Станчев

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Зелен коридор" за ваксиниране в болница ИСУЛ
"Зелен коридор" за ваксиниране в болница ИСУЛ
ЕС е изнесъл 80 милиона дози ваксини
ЕС е изнесъл 80 милиона дози ваксини