НОВИНИ

Ще бъде ли съборен още един тютюнев склад в Пловдив?

съборен един тютюнев склад пловдив
bnt avatar logo
от БНТ
15:55, 25.08.2022
Чете се за: 01:42 мин.
У нас
Слушай новината

Още един от тютюневите складове - емблема на Пловдив, предстои да бъде съборен и на негово място да се издигне жилищно-административна сграда.

От няколко дни строителни работници премахват част от покрива на тютюневия склад на бул. "Христо Ботев" 51. Към момента сградата няма статут на недвижима културна ценност. Затова община Пловдив е подписала документите на инвеститора, с които се иска събаряне.

Преди време обаче в Института по културно наследство към Министерството на културата е задействана процедура за защита, тъй като тютюневият склад попада в историческата зона "Филипопол - Тримонциум - Пловдив".

Предстои специализираният експертен съвет към министъра да се произнесе дали тютюневият склад, заедно с още 11 сгради, представляват и единична културна ценност.

Фирмата инвеститор, собственик на която е почетният консул на Молдова у нас Веселин Чипев, планира да премахне склада и да издигне на негово място сграда с жилищни и административни помещения.

За БНТ представител на фирмата заяви, че разполагат с всички необходими документи за законното премахване на сградата.

Направили са и заснемане на склада, за да може бъдещата постройка да включва много от архитектурните елементи от фасадата на старата сграда. За да провери случая на място, в Пловдив пристигна директорът на Националния институт за културно наследство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Сеганов: Целта е място в Топ 8
Георги Сеганов: Целта е място в Топ 8
Илиян Радулов се класира за полуфиналите на турнир от първа категория на ITF в Сърбия
Илиян Радулов се класира за полуфиналите на турнир от първа категория на ITF в Сърбия