НОВИНИ

Ще бъде ли увеличена цената на водата в Кюстендилско?

увеличена цената водата кюстендилско
bnt avatar logo
от БНТ
07:36, 11.08.2021
Чете се за: 03:52 мин.
Регионални
Слушай новината

Вдигат цената на водата в почти цялата страна. Това е предвидено в новите бизнес-планове на ВиК асоциациите в отделните области. Асоциацията в Кюстендил обаче е една от двете в страната, които все още нямат приет план, заради недоволство от общините.

Кюстендил и Пазарджик са двете асоциации в цялата страна, които все още нямат приет бизнес-план за периода 2022-2026 година. Недоволството в Кюстендил идва от планираното повишаване на цена за кубичен метър вода, което от Община Бобов и другите общини-членки на асоциацията, определят за безумно.

"Най-вече не сме доволни с това, че Асоциацията предлага повече разходи да се направят за аварии и за течове, отколкото да ги намалят, а от там вървят най-големите разходи за водата", каза кметът на Община Бобов дол Елка Величкова.

В община Бобов дол и селата наоколо, водопроводът не е сменян повече от век, казват местните. А и в предложения план от ВиК асоциацията, пари са предвидени само за текущи аварии, но не и за неговото подновяване. Това поскъпване според хората, не е оправдано.

"Много е лошо, че водата става страшна. Ние само за питейна я използваме. Имаме бунар за поливане, но слушам 60%. Тук много често аварии стават и не е справедливо. Да сменят водопровода, той е 1962 година правен. Аз бях съвсем малка, когато го правиха. От тогава не е пипано", разказа жителката на Община Бобов дол Снежана Ружина.

Заради стария водопровод и наличието само на един помпен агрегат, който често се разваля в най-топлите месеци, жителите на Бобов дол и района остават без вода за часове.

"Понякога идва по малко и пак спира. Какво да правим, купуваме и си пием", каза жителка на Община Бобов дол.

Жителите на Бобов дол и селата, освен че имат режим на водата през най-топлите месеци, често се налага и да има ремонт на улиците, заради ВиК аварии.

От ВиК Асоциацията в Кюстендил обясниха, че поради "несмогване" на единствената работеща помпа, която снабдява с вода Бобов дол и района, има намалено водоподаване. Допълниха още, че поскъпването на водата няма да е само в Кюстендил, а в цялата страна.

"Това, което правят в повечето случаи, е да намаляват през нощта, затова че помпата от помпена станция „Дяково“ работи постоянно и това, което се подава и което излиза, е едно към едно", каза инж. Благовеста Събева от Асоциация ВиК-Кюстендил.

БНТ: А бизнес плана имали предвидени пари за планиран ремонт, не за такива текущи аварии?

"Не, не, няма", казва инж. Събева.

Срок, в който да бъде приет бизнес-планът на Асоциацията, няма, каза още Събева. Тя допълни още, че и в последните 4 години бизнес-план за работата на Асоциацията също не е имало.

Репортер: Али Мисанков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БНТ през погледа на децата
БНТ през погледа на децата
В Литва протестиращи срещу здравните пропуски блокираха парламента
В Литва протестиращи срещу здравните пропуски блокираха парламента