НОВИНИ

Ще намерят ли археолозите Бизоне на нос Чиракман

Мария Чернева
от Мария Чернева
20:55, 12.11.2023
5438
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Слушай новината

Археологическите проучвания на нос Чиракман и тази година не успяха да стигнат до пластовете на античното селище Бизоне. Въпреки че това плато е един от най-дълго проучваните терени, все още историята на първите колонизатори там е в сферата на догадките.

Знаят името – още Страбон е писал за Бизоне. Но дали селището на Чиракман е било тракийско или се е развило като смесено гръцко тракийско тържище - тази история археолозите се опитват за възстановят вече почти век. Вероятно защото част от Бизоне безвъзвратно е разрушено.

Д-р Велислав Бонев - ръководител на археологическите разкопки, СУ: "Въпросът е, че в 1-ви век пр. Хр. едно катастрофално земетресение води до отцепване на голяма част от носа, който пада в морето и също се губи много информация."

Подводни проучвания засичат солидните квадри на строежи от елинистическия период, много котви и амфори. Но разкопките по платото все още не са успели да стигнат до каменни структури, въпреки че следите им са навсякъде.

Д-р Велислав Бонев: "Ето това е фрагмент от ихтия. Блюдо за риба – с малко резервоарче тук за сосовете и за нещата, които изтичат покрито с черен фирнис – имитира метален блясък. - Значи вносна. - Вносна да. Статусът на живеещите тук е бил много висок. Това е елинистическа амфора - за вино. - Ами вино, зехтин, риба. Хераклея произвежда вино, защото тя е от т. нар. кръг Хераклея. Съдейки по огромното количество амфорни печати, които се откриват и луксозната елинистическа керамика, дали е бил център, дали е било хранилище трябва просто да задълбочим."

Изглежда ще трябва да се въоръжат с търпение, пластовете от късната Античност засега им отварят много работа. Структурите са от 6-и век.

Д-р Велислав Бонев: "Свидетелство е този питос, който е за съхранение на зърно и е запазен почти в цялост. Даже ето има остатък най-вероятно от овъглено зърно."

Но да се прочетат и пластовете от 6-и век си е голямо предизвикателство. Разрушени са сериозно през късното Средновековие.

Д-р Велислав Бонев: "Която всъщност е последният период на обитаване на носа и те са си правили едни къщички и са се вкопавали в абсолютно всичко, което видят."

Но освен в Средновковието, теренът през годините е разкопаван от много и различни изследователи. А те за съжаление не са оставили никаква документация и ценни данни от историята на Чиракман са безвъзвратно загубени.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Челси и Манчестър Сити не излъчиха победител в зрелище с осем гола в Лондон
Челси и Манчестър Сити не излъчиха победител в зрелище с осем гола в Лондон
България допусна втора загуба в квалификациите за Евробаскет 2025 при дамите
България допусна втора загуба в квалификациите за Евробаскет 2025 при дамите