НОВИНИ

Ще следвам примера на моите предшественици, каза патриарх Даниил

интронизация новоизбрания български патриарх даниил снимки
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
18:00, 30.06.2024
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Слушай новината

Със съзнанието за своето недостойнство за това високо отговорно служение, но и с вяра, и с послушание към Божията воля, изразена чрез волеизявлението на това свято събрание от канонично и законно избрани представители на целокупната ни Църква - свещеноначалието, клирът и православният народ, както и при свидетелството на възлюбените и дълбоко уважаеми представители на сестринските православни църкви, приемам кръста на патриаршеското служение, което ми се възлага днес.

Това каза новоизбраният български патриарх и Софийски митрополит Даниил в словото си, което отправи в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" на тържествената церемония за неговата интронизация.

Вярвам, че Господ, който гледа на сърце и знае, че не съм се стремил към тази длъжност, като ме избра за това служение, той ще ми бъде и помощник, защото Господ възлага време, но и спасява. Защото сам ни е казал, че без него не можем да вършим нищо, но и че е с нас - през всички дни до свършека на света, заяви патриарх Даниил.

Той отбеляза, че в днешното объркано от умножаване на греховете ни време, всички ние имаме нужда от живо и ясно свидетелство за Божието присъствие, милосърдие и любов към нас. Това ме задължава в предстоящото ми служение да бъда в подкрепа във вярата и живота по Бога - на повереното ми духовно паство, в отстояване на чистотата на Христовите вяра и благочестие, и насърчение по пътя към спасение на духовното ни паство, каза новоизбраният български патриарх.

Снимки: БТА

Негово Светейшество заяви, че просветата в православната вяра и благочестието ще бъдат основна грижа в митрополитското му служение в славната Софийска епархия.

"Следвайки примера на моите предшественици от най-ново време - приснопаметните български патриарси: Неофит, Максим и Кирил, ще се старая единството в Христа и братолюбното служение със събратята архиереи от Светия синод в дух на взаимно уважение и подкрепа при общата ни грижа за духовното ни паство, да бъдат ръководните принципи в съвместното ни служение, като предстоятел на православната ни църква и на Светия синод", заяви патриарх Даниил.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът и новият патриарх положиха венци пред Паметника на Незнайния воин (СНИМКИ)
Президентът и новият патриарх положиха венци пред Паметника на Незнайния воин (СНИМКИ)
Опасност за шофьорите: Старият тунел "Железница" край Симитли е без осветление и маркировка
Опасност за шофьорите: Старият тунел "Железница" край Симитли е без осветление и маркировка