НОВИНИ

Новоизбраният патриарх Даниил получи знаците на патриаршеското достойнство

bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
16:24, 30.06.2024 (обновена)
Чете се за: 04:15 мин.
У нас
Слушай новината

Новоизбраният български патриарх Даниил получи инсигниите - знаците, на патриаршеското достойнство, от митрополити от Светия синод на тържествената интронизация в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

Българският патриарх, в отличие от останалите митрополити от Светия синод на Българската православна църква - Българска патриаршия, които носят енголпие и кръст, носи на гърдите си три отличия за патриаршеското достойнство - св. Кръст, и два енголпиона - с Христос Вседържител и с Пресвета Богородица.

Като предстоятел на поместна православна църква, патриархът е този, който постоянно предстои пред Бога за поверения му народ. Затова и само църковните предстоятели носят три отличия - две енголпия и нагръден кръст.

Енголпията за интронизацията на новоизбрания днес български патрирах са същите, които са връчени на българския патриарх Кирил, който е първият ни патриарх след възстановяването на Българската патриаршия през 1953 г. Те са били изработени от златар, арменец от Пловдив.

Патриарх Даниил получи и зелената патриаршеска мантия, която, като пастирско наметало, напомня, че ролята на архиерея е да води паството си към Царството Божие. Мантията е зелена, за да се отличава от червените мантии на Константинополските патриарси подарявани им от Византийските императори.

Българската зелена патриаршеска мантия е символ на автокефалния статут на Българската църква. Така се знае, че още от 11-и век мантията на Българския архиепископ в Охрид е зелена. А влиянието на Българската православна църква сред славяните е оказало такава роля, че предстоятелите на всички славяноезични църкви носят зелени мантии - Сръбска, Руска, Полска и Чешка църква, включително и Грузинската. Така зеленото става символ на патриаршеското достойнство в славяноезичните църкви.

В деня на интронизацията, новоизбраният български патриарх е със зелен епатрихил и омофор. Патриарх Даниил получи също бялата епанокалимавка и патриаршеският жезъл.

Новоизбраният български патриарх Даниил, който е и софийски митрополит, отправи молитва и благослови българския народ.

Патриарх Даниил протегна ръка към всички православни църкви и благодари на всички, които са уважили интронизацията му.

Той подчерта, че в днешното объркано от умножаване на греховете ни време всички имаме нужда от живо и ясно свидетелство за божието присъствие, милосърдие и любов към нас.

"Приемам кръста на патриаршеското служение, което ми се възлага днес. Господ знае, че не съм се стремял към тази длъжност. Той ще ми бъде помощник. В днешното объркано време всички ние имаме нужда от живо и ясно свидетелство за Божието присъствие", заяви новоизбраният български патриарх Даниил.

Снимки: БТА

Българската национална телевизия осигури детайлно отразяване на Патриаршеския избирателен църковен събор и интронизацията на новоизбрания Български патриарх. Специалното студио "Четвъртият патриарх" с водещ Георги Милков показа на зрителите историческото за Българската православна църква събитие – избора на нов духовен водач на нацията.

Гледайте цялата церемония по интронизацията на новия патриарх Даниил в ефира на БНТ - Част 1, Част 2

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Теодор Асенов спечели бронз от европейското първенство по кану-каяк за юноши, младежи и девойки до 23 г.
Теодор Асенов спечели бронз от европейското първенство по кану-каяк за юноши, младежи и девойки до 23 г.
Женският национален отбор спечели златото на Световната купа по естетическа гимнастика в Испания
Женският национален отбор спечели златото на Световната купа по естетическа гимнастика в Испания