НОВИНИ

Ключов момент за Франция: Днес е първият тур на извънредните парламентарни избори

bnt avatar logo
от БНТ
12:25, 30.06.2024 (обновена)
Чете се за: 02:27 мин.
По света
Слушай новината

Ключов вот във Франция - днес е първият тур на извънредните парламентарни избори в страната, свикани след категоричната победа на крайнодясната партия "Национален сбор" на 9 юни.

Право на глас имат около 49 милиона французи. Те ще трябва да изберат 577 народни представители. Очакванията са за висока избирателна активност, предвид важността на вота. Окончателно, съставът на новия френски парламент ще стане ясен след седмица, след втория тур на изборите, насрoчен за седми юли.

Социологията обаче показва, че крайнодесните са на път да напишат история. Никога крайнодясното не е било толкова близо до управление на страната, коментират анализатори. Подкрепата за "Национален сбор" е 35%, след тях се нарежда обединението на левите сили "Нов народен фронт" - с 29 на сто, и едва на трето място са центристите на президента Еманюел Макрон. За тях социолозите предвиждат около 20% от гласовете.

"Честно казано, много, много се притеснявам, защото това, което каза Макрон, ме потресе. Смятам, че Франция наистина върви към пълна катастрофа. И затова много, много се страхувам, че крайнодясната партия, ще дойде на власт. А аз наистина не искам това. Ни най-малко, ни най-малко, ни най-малко. За мен това би било абсолютна катастрофа".

"За съжаление, очаквам най-лошото, макар да смятам, че Народният фронт породи голяма вълна от надежда сред френската левица. След това не можем да изключим и много висока избирателна активност. На това се надявам и аз. Надявам се, че французите ще се мобилизират и ще гласуват с огромно мнозинство срещу Национален събор и че ще успеят да изберат широк Народен фронт с програма, изпълнена с надежда и голям ентусиазъм".

Автор: Михаил Иванов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новият патриарх на Българската православна църква е видинският митрополит Даниил
Новият патриарх на Българската православна църква е видинският митрополит Даниил
Песни и танци в Кaунас представят културното наследство на Литва
Песни и танци в Кaунас представят културното наследство на Литва