НОВИНИ

Кандидатите за нов патриарх: Кой е митрополит Григорий?

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:35, 27.06.2024
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
Слушай новината

В неделя ще бъде избран и интронизиран новият български патриарх. Кандидатите са трима - врачанският митрополит Григорий, видинският митрополит Даниил и ловчанският митрополит Гавриил.

Кой е врачанският митрополит Григорий?

В момента е наместник-председател на Българската православна църква. Познат е като трудолюбив и честен, предан на монашеския си дълг и усърден в богослуженията.

Врачанският митрополит Григорий, със светското име Красимир Цветков, е роден през 1970 г. в Ботевград. Завършва Природоматематическата гимназия в града и двугодишен паралелен курс на Семинарията в София. Подстриган е за монах през 1996 г. в Хаджидимовския манастир от тогавашния неврокопски митрополит Натанаил. Въведен е в архимандритско достойнство през 1998 г., а на следващата година се дипломира в Богословския факултет на Атинския университет. По решение на Св. синод на 29 октомври 2010 г. в Троянския манастир е ръкоположен за Браницки епископ, става и втори викариен епископ на Софийския митрополит.

През 2011 г. е назначен за игумен на Троянския манастир. През 2014 г. е освободен от тази длъжност и става викарий на Софийския митрополит. На 5 март 2017 г. епархийските избиратели във Враца го издигат за кандидат за врачански митрополит. На 12 март 2017 г. Св. синод с пълно единодушие го избира и утвърждава за врачански митрополит. Вече повече от седем години той се грижи за Врачанска епархия.

"Слава богу, че имахме възможността да осъществим това наше намерение от няколко години да имаме осветено на чудотворната икона копие, което да бъде в нашия град и да бъде за благословение на всички", казва врачанският митрополит Григорий, наместник-председател на БПЦ.

"Контактен, добронамерен, въобще и затова е много достоен."

"Много добър, много прекрасен, много смирен, благочестив, тих. Проповедите му са прекрасни с много вяра с много, обич."

След като през февруари 2024 г. Св. синод прие спорната наредба само митрополитите да избират своите събратя митрополити, без участието на миряните и клира, митрополит Григорий заедно с митрополитите Йоан, Йосиф, Гавриил, Серафим и Даниил оттегли подкрепата си от нея. След смъртта на патриарх Неофит, Св. синод единодушно определи врачанския митрополит Григорий за наместник- председател на БПЦ. Той организира поклонението и погребението на патриарха. Води и литургията за 40 дни от смъртта му.

"Да му дарува царство небесно, това царство небесно, което той очакваше, заради което той наистина живееше своя живот и на православен християнин и на духовник и на архиерей и на първосветител на БПЦ", казва тогава врачанският митрополит Григорий.

При определянето на "Тройката" за избор на нов патриарх митрополит Григорий беше избран още на първи тур и то с цели 11 гласа от събратята си митрополити.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Израел е способен "да върне Ливан в каменната ера" при война с Хизбула
Израел е способен "да върне Ливан в каменната ера" при война с Хизбула
Светослав Диков обратно в Локомотив София
Светослав Диков обратно в Локомотив София