НОВИНИ

Земеделци искат възстановяването на старата ракетна площадка за борба с градушките

Стопаните от Садово все по-често търпят щети от природните бедствия

bnt avatar logo
от БНТ
08:22, 30.06.2024
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Слушай новината

Възстановяване на стара ракетна площадка за борба с градушките искат земеделски стопани от Садово, които все по-често търпят щети от природни бедствия. Кметът на общината и екоексперти вече са изпратили писмо до държавните институции с молба за помощ. Според наблюденията на жителите полигоните, които сега действат не са достатъчни и хиляди декари може да пострадат отново.

Между селата Катуница и Караджово в община Садово има 3000 декара трайни насаждения от череши, сливи и вишни. За да не се събират градоносни облаци над овощните градини стопаните им разчитат на две оръдия.

"Те работят на базата на един газ. Изпращат ударна вълна в стратосферата и така разсейват облаците", каза Стоил Койчев – земеделдски производител .

Технологията, която използва ацетилен дава резултат, но не защитава голяма площ. А в община Садово има 500 малки и средни земеделски производители. За които щетите от градушка не са рядкост през последните години.

"Това са хора които не са получили почти нищо като обезщетение, които теглят всяка година кредити, да могат да възстановят собствените си производства", заяви Димитър Зравков- кмет на община Садово.

Два действащи полигона с противоградни ракети покриват част от обработваемите земи. Но не могат да обхванат цялата територия , от близо 200 квадратни километра. Затова хората искат да бъде върната към активна дейност и една изоставена преди години площадка. Тя се намира в югоизточната част на общината и в обсега и влизат хиляди декари и от съседните Куклен и Родопи.

"Това е теренът на старата противоградна площадка между селата Караджово и Катуница. В момента тези близо 8 декара се водят общинска нива", обясни Димитър Зравков- кмет на община Садово.

От община Садово вече са изпратили писмо до Министерството за земеделието с искане площадката да бъде включена отново в системата за противоградна защита.

"Ние сме готови да го осигурим, за да бъде възстановена ракетната площадка. Трябва да вземем превантивни мерки, за да не допускаме това да се случи, защото българската храна трябва да е основна на трапезата на българина", убеден е Атнас Иванов – еколог на община Садово.

След последните градушки край Казанлък, Сливен , Нова Загора и Велико Търново , министерството на земеделието стартира процедура за изграждане на 24 нови площадки. Прави се и обстоен анализ за максимално разширяване обхвата на градовата защита над цялата страна.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Таня Богомилова – една спортна икона празнува своя юбилей
Таня Богомилова – една спортна икона празнува своя юбилей
Исторически ден за Българската православна църква: Избраха новия български патриарх
Исторически ден за Българската православна църква: Избраха новия български патриарх