НОВИНИ

Кандидатите за нов патриарх: Кой е митрополит Гавриил?

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:21, 29.06.2024
Чете се за: 04:40 мин.
У нас
Слушай новината

В неделя ще бъде избран и интронизиран новият български патрирах. Кандидатите са трима - врачанският митрополит Григорий, видинският митрополит Даниил и ловчанският митрополит Гавриил.

Кой е ловчанският митрополит Гавриил?

Той беше избран трети поред в "тройката" на 42-ри тур от гласуването на митрополитите. Митрополит Гавриил е най-възрастният (73 години) и най-опитният от тримата кандидати. Има добра комуникация с медиите и коментира всички наболели за църквата проблеми. Вече беше в "тройката" при избора на патриарх Неофит.

Светското име на ловчанския митрополит Гавриил е Цветан Динев. Роден е през 1950 година в София. От 1953 до 1966 година семейството му живее в Чехословакия, където той завършва основното си образование. След завръщането си в България и завършване на гимназия митрополит Гавриил е приет във Висшия инженерно- строителен институт в София, в който се дипломира през 1973 г. По време на следването си се запознава с бившия Левкийски епископ Партений, който става негов изповедник, духовен син е на схиигумения Мария Дохторова в Клисурския манастир над Банкя.

През 1979 г. е подстриган в монашество с името Гавриил именно от епископ Партений.

През 1984 г. завършва задочно Духовната академия в София. После е на специализация в Московската духовна академия. През 1986 г. в Москва е въведен в архимандритско достойнство. Става и предстоятел на Българското подворие в руската столица. Завръща се в България през 1991 г. като протосингел на Софийска митрополия и игумен на Клисурския манастир. През 1998 г. в Рилския манастир е ръкоположен за Макариополски епископ. През 2001 г. става и ловчански митрополит. Известен е с добрата си комуникации с медиите и коментарите по всички наболели за църквата въпроси.

"Ние с политика не се занимаваме, но на всяка една литургия вече колко време се молим за мир в братска Украйна, Господ да даде мир. Ето това правят българските духовници. Политиците са затова - да си пишат декларации, а ние сме да се молим на Господ и да търсим да има между хората любов и разбирателство", подчерта ловчанският митрополит Гавриил.

Митрополит Гавриил беше сред първите членове на Св. синод, които са обявиха против спорната наредба митрополитите да се избират само от митрополити, а не от миряните и клира. Изказва се срещу всяко нарушаване на Устава на БПЦ. Митрополит Гавриил е ръководител на работната група по въпросите на образованието в Синода, като настоява за въвеждането на религията като основен предмет в училище наравно с българския език и математиката. Оглавява също и Върховния църковен съвет и Културно-просветния отдел на Синода.

"Ние затова искаме да учим децата на християнство, защото християнството е най-съвършеното нравствено учение в света, да ги учим да стават добри, да имат любов към Бога, любов към хората и като имаш любов ти проявяваш милосърдие, ти си готов да жертваш, за да помогнеш на другия - това е много важно, затова се борим да се въведе както трябва изучаването на религия - православие", отбелязва митрополит Гавриил.

"Познаваме като много достъпен духовник, пример наистина за служение на хората, скромност, достъпност, смирение, наистина чист живот."

"Винаги е бил отзивчив, винаги е човечен, винаги с кроткост, с благост ще говори."

Митрополит Гавриил беше третият, който попадна в "тройката" на 42-рия тур с 9 гласа от събратята си митрополити. Той обаче вече е бил в "тройката" през 2013 г. при предишния избор на патриарх. Тогава при гласуването остана втори след патриарх Неофит.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски разгроми Септември София в контрола
Левски разгроми Септември София в контрола
Славия се наложи над Беласица в приятелски двубой
Славия се наложи над Беласица в приятелски двубой