НОВИНИ

Руската армия обяви, че е превзела още едно село в Източна Украйна

Размяна на удари - жертви в Днепър и в Курска област

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
20:11, 29.06.2024
Чете се за: 03:17 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Руската армия обяви, че е превзела още едно село в Източна Украйна. Селото е близо до град Торецк, чието евентуално превземане ще отвори пътя за руските сили към Краматорск.

Градът е главна цел на Кремъл в региона. Най-малко един човек загина и 12 са ранени при руска ракетна атака срещу град Днепър.

Руски ракетен удар порази девететажна жилищна сграда в Днепър в Централна Украйна. Броят на жертвите най-вероятно ще нараства, тъй като мнозина са останали под развалините на сградата, чиито горни четири етажа са разрушени.

Сред ранените има 7-месечно бебе. Трима души са в тежко състояние.

"Съпругът ми е ветеран инвалид. Ние сме от Краснохоровка, която сега е окупирана. Бях в парка, чух експлозията и се обадих на дъщеря ми. Тогава портиерката ни намери и каза, че сградата е поразена".

"Подскочих и не виждах нищо - всичко беше в дим. Имаше няколко души в блока. Знам, че една жена е затрупана в един от апартаментите. Изведоха мъжа ѝ, но тя остана", коментира Алла,
портиерка.

"Страхувам се и няма да се върна вкъщи. Няма да спя в леглото ми. Не знам какво да правя", допълни Алис, жител на Днепър.

В същото време петима души са загинали при атака с дрон в руската Курска област близо до границата с Украйна.

Сред жертвите има и две деца, съобщи областният управител. Руското министерство на отбраната обяви за обезвреждането на 6 украински дрона над няколко руски области, сред които Тверска, Белгородска и Брянска.

На дипломатическия фронт - 10 души се завърнаха в Украйна от плен в Русия и Беларус. Сред тях са двама католически свещеници от източен обред и виден представител на етническата татарска общност в Крим.

Освободени са и двама цивилни, задържани отпреди руската инвазия през 2022 година. Украинският президент Володимир Зеленски благодари на екипа, осъществил освобождаването, както и на Ватикана.

"Много се радвам да ви видя и да съм на родна земя", каза още Нариман Джелял, представител на кримските татари.

Междувременно Международният валутен фонд съобщи, че изпълнителният му съвет е одобрил отпускането на 2 милиарда и 200 милиона долара бюджетна подкрепа за Украйна.

В изявление на МВФ се казва, че представянето на Украйна по програмата за разширено финансиране остава добро въпреки трудните условия, като количествените цели са постигнати, а структурните показатели са изпълнени навреме или с малки закъснения.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Славия се наложи над Беласица в приятелски двубой
Славия се наложи над Беласица в приятелски двубой
Още два финала за българите на европейското първенство по кану-каяк за юноши, младежи и девойки
Още два финала за българите на европейското първенство по кану-каяк за юноши, младежи и девойки