НОВИНИ

На Петровден - празник на църквата "Свети Апостоли Петър и Павел" в село Клепало

Храмът е изграден изцяло от дарения на хората

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Десислава Малинова
17:36, 29.06.2024
Чете се за: 02:35 мин.
Регионални
Слушай новината

Във високата част на Малешевската планина в село Клепало днес хората празнуваха храмовия празник на църквата "Свети Апостоли Петър и Павел".

Храмът е изграден изцяло от дарения на хората, а по традиция всяка година на този ден в селото пристигат десетки миряни от цялата страна.

Жители, потомствени родственици и гости на село Клепало отново се събраха тук - на 1020 метра надморска височина.

Подготовката за ежегодния курбан за здраве продължава три месеца, а средствата от него също отиват за довършването и доизграждането на храма "Свети Петър и Павел".

"Тези събития са много важни и много ценни за самия район, защото роднини се срещат със своите внуци, с които не са се виждали с години. Емоцията наистина е голяма. Трябва да бъдем хора и да оценяваме това, което правят хората тук. Тази година се направи и още един навес, почти всяка година се стремим да подновяваме", заяви Гергана Пендуркова.

Храмът започва да се изгражда през 1995 година, но последните няколко години с общи усилия и дарения се доизгражда в сегашния му вид.

"Връзката ми е моята съпруга, която е родом от тук и съвсем случайно попаднах на един такъв празник", коментира Георги Неделчев, председател на организационния комитет.

Всички дарители през годините се записват прилежно в книгата на организационния комитет.

Бившият кмет на село Клепало Борис Малинов и съпругата му Роса са от малкото постоянни жители на селото, които наброяват едва 12.

"Най-хубавото село в Струмянска община. И дано има повече родолюбци и патриоти, за да може повече такива забравени селца да просъществуват. Крепи ни вярата и вярваме", каза още Борис Малинов.

Храм се възстановява по-лесно, вярата у хората се връща по-трудно, казва бившият кмет на селото, силно обнадежден след днешната среща с гости от близо и далеч.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Катастрофа затруднява движението по АМ "Тракия" край Пловдив
Катастрофа затруднява движението по АМ "Тракия" край Пловдив
Диана Шнайдер триумфира на турнира по тенис в Бад Хомбург
Диана Шнайдер триумфира на турнира по тенис в Бад Хомбург