НОВИНИ

Ще остане ли Джо Байдън кандидат на демократите за Овалния кабинет?

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
12:43, 29.06.2024
Чете се за: 04:00 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Бурните реакции след дебата между президента Джо Байдън и Доналд Тръмп продължават. Едно от най-престижните американски издания "Ню Йорк Таймс" призова Байдън да се откаже от надпреварата за Белия дом. От щаба му заявиха, че такъв вариант към момента не се обсъжда.

"Най-голямата услуга на обществото, която президентът Байдън може да направи сега, е да обяви, че няма да се кандидатира за преизбиране."

Това е постът в социалната платформа Екс, след който е публикувана статията на редакционния борд на едно от най-влиятелните американски издания "Ню Йорк Таймс". Бордът е различен от нюзрума на вестника, посочват анализатори. В публикацията на либералното издание Байдън е описан като "сянка на голям държавен служител", след признанието, че е много добър президент.

Провал на собствения си тест - така е определено не успешното представяне на Байдън по време на дебата с Доналд Тръмп. "Твърде голям залог е просто да се надяваме, че американците ще пренебрегнат или ще омаловажат възрастта и немощта на г-н Байдън, които те виждат със собствените си очи", пише още нюйоркското издание. Преди редакционната статия, двама от най-изтъкнатите колумнисти на вестника също призоваха Байдън да се оттегли.

Джо Байдън, президент на САЩ: "Нека завърша с това - знам, че не съм млад, очевидно е! Не ходя лесно, както преди. Не говоря гладко - както го правех. Не дебатирам толкова добре колкото преди. Но когато знам нещо го знам! Умея да казвам истината. Мога да различавам добро от лошо, знам как да върша тази работа! Знам, както и милиони американци, когато те съборят - се изправяш!"

Думи на Байдън часове след дебата. От щаба му заявиха, че към момента не се обсъжда вариант за оттеглянето му от надпреварата за Белия дом. В редиците на Демократическата партия обаче се усеща истинско напрежение.

Лари Сабато, Университет на Вирджиния: "Колкото до тревогите на Демократическата партия - те се изразяват ИЗВЪН сцената, неофициално, в лични разговори. А ще трябва да станат публични, много публични. Ще трябва да се състави делегация от големи имена, бивши президенти например, които да отидат в Белия дом и да убедят Байдън да не участва в надпреварата, ако изобщо това се случи."

До Конвенцията на демократите, на която се очаква официално да бъде обявено името на кандидата им за Овалния кабинет, все още има време. В публичното пространство вече се завъртяха имена на претенденти, които биха могли да заменят Байдън, ако той реши да се оттегли.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фестивал на драконовите лодки се провежда на езерото Панчарево край София
Фестивал на драконовите лодки се провежда на езерото Панчарево край София
Словения победи Бразилия в контролна среща преди старта на олимпийските квалификации по баскетбол
Словения победи Бразилия в контролна среща преди старта на олимпийските квалификации по баскетбол