НОВИНИ

Паника сред демократите: Ще бъде ли сменен Байдън като кандидат за президент?

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
20:31, 28.06.2024
Чете се за: 09:25 мин.
По света
Слушай новината

Паника в лагера на демократите след първия президентски дебат в хода на предизборната кампания в Съединените щати. Доналд Тръмп и Джо Байдън се изправиха един срещу друг в ефира на Си Ен Ен (CNN). За първи път американците наблюдаваха дебат между бивш и настоящ президент.

В продължение на 90 минути обаче Байдън стоеше неуверено, забравяше мисълта си и не успя да нанесе удар върху непоклатимия републиканец Доналд Тръмп. През цялата нощ в лагера на демократите се говори едно: "трябва ни нов кандидат за президент".

Тръмп влезе в този дебат като осъден престъпник, а накрая Байдън излезе с нанесени "смъртоносни рани" - какво се случи?

Дебатът се състоя необичайно рано в хода на предизборната кампания - 4 месеца преди вота на 5 ноември. Целта беше една - да се запали искрата на предизборната битка и да се разсеят съмненията около възрастта на двамата кандидати - Байдън на 81 години и Тръмп на 78 г. Вместо това, Байдън разпали най-големите кошмари за демократите, че просто не може да противостои на Тръмп и изборната му победа изглежда все по-реална.

След дебата 48% от гледалите са харесали повече Доналд Тръмп, Байдън се радва на подкрепата на едва 23%. 22 на сто от зрителите продължават да не одобряват и двамата - именно този процент е важен и показва, че нито един от двамата претенденти за поста не е успял да привлече избиратели на своя страна.

Как протече дебатът и какво последва?

Без ръкостискане и със заглушени микрофони, за да не се прекъсват - Доналд Тръмп и Джо Байдън се изправиха един срещу друг. Настоящият президент започна с фалстарт.

И така остана до края - дрезгав глас, запъване, изглеждащ объркан - чак на 45-ата минута Байдън атакува Тръмп за процесите срещу него и за бунта на Капитолия през 2021 година. Бомбастичният Тръмп непоклатимо го атакуваше - имиграция, аборти - нарече го провал в икономиката и на световната сцена.

"Ще сложа край на тази война, Зеленски и Путин ще се разберат още даже преди да положа клетва на 20-и януари", категоричен е Доналд Тръмп - бивш президент на САЩ.

"Ким Чен ун, китайският президент Си Дзинпин, Путин - всички те не го уважават. Не го чуват, не ги е страх от него. Той ще ни докара Трета световна война", подчерта Тръмп.

"Искате Трета световна война? Оставете го да победи и да каже на Путин - "Правете, каквото искате с НАТО", отговори Джо Байдън - президент на САЩ.

Нападките станаха лични и грозни.

"Да правиш секс с порно звезда, докато съпругата ти е бременна? Какви ги говориш? Имаш морал на улична котка", каза Байдън.

"Той стана като палестинец, но дори те не го харесват, защото е лош палестинец. Слаб е!", заяви Тръмп.

Байдън нападна Тръмп за изказване от миналото, че загиналите при Първата световна война са неудачници.

"Ти си нещастник. Ти си неудачник!", продължи Байдън.

А когато се заговори за възрастта им, разговорът се превърна в спор кой е по-добър на голф.

"С радост бих играл голф с теб, но ако си носиш сам стиковете, можеш ли?", попита Байдън.

"Виждал съм замаха ти", репликира Тръмп.

Наложи се водещата да ги призовава да не се държат като деца. Журналисти, които проверяваха фактите заключиха - Байдън е направил 9 фалшиви или подвеждащи изявления, а Тръмп общо 30 - за абортите, за бунта на Капитолия, за здравеопазване и за НАТО. Нови политики не бяха представени. В заведения, дори на борда на самолет американските избиратели наблюдаваха телевизионния спектакъл, а в така наречените "спин" стаи бяха привържениците на двамата кандидати.

"Това беше съкрушителна победа. Но най-важното е, че президентът Тръмп се фокусира не само върху победа през ноември, а и върху успеха на американския народ", отбеляза Елис Стефаник - конгресмен от Републиканската партия.

"Тръмп ни напомни, че иска да прави единственото, което винаги е правил - да се фокусира върху себе си", заяви Рафаел Уарнок - сенатор от Демократическата партия.

След дебата Байдън се отправи на предизборно събитие и каза, че се е справил добре.

"Не мога да се сетя дори една истина, казана от него", подчерта Байдън.

Обикновено президентските дебати нямат решаващо влияние върху американските избиратели, но надпревара между Тръмп и Байдън ще се реши от тези, които още не са избрали за кого да дадат своя глас. Но анализаторите казват, че нито лошото представяне на Байдън, нито стабилното поведение на Тръмп ще повлияят значително.

"Байдън трябваше да открие първия рунд от изборния сезон и да наложи наратив, да говори за демокрация и как се съревновава с осъден кандидат - това трябваше да е мелодията на тенор, която да звучи през следващите 6 месеца. Успя ли да го направи? Определено не! Какво трябваше да направи Тръмп? Трябваше просто да се появи и да не експлодира и успя за 45 минути. Вероятно сега Тръмп се чувства много уверен", коментира Джеймс Лонг - анализатор.

"Не знам дали има победител в този дебат. Всеки един от кандидатите играеше за пред своята публика и не мисля, че независимите избиратели са взели решение кого да подкрепят. Беше тежък дебат за гледане. Липсваше му същина", категорична е Мина Боус - анализатор.

Демократите са в паника - ще бъде ли сменен Байдън като кандидат за президент?

Същина може и да е липсвала, но със сигурност този дебат слага началото на един процес, за който се носят слухове от месеци - Джо Байдън да бъде сменен с друг кандидат.

Един от донорите на Джо Байдън нарече представянето му като "дисквалифициращо". Демократите в паника цяла нощ разменят съобщения и си задават въпроса дали той няма да се оттегли доброволно. Сега решението е изцяло в ръцете на Байдън - да се откаже сам или да продължи по пътя към вота. До конвенцията на демократите в Чикаго в края на август има още два месеца, което означава, че има достатъчно време.

В публичното пространство вече се спрягат имената на евентуални нови кандидати за президент на Демократическата партия. Това са губернаторите на Калифорния, Мичиган и Илинойс - Гавин Нюзъм, Гретчен Уитмър и Джей Би Прицкер. Гавин Нюзъм беше снощи в Атланта, където се намира централата на Си Ен Ен и отказа да отговори на репортерски въпроси дали той ще е новият кандидат на демократите. Вместо това защити Джо Байдън.

"Вижте, имаме двама по-възрастни кандидати. Тръмп е само с 3 години по-млад. Но контрастът реално е между ценности, визии и идеи. Имате човек, който заличи почти целия прогрес, постигнат през последния половин век, и върна часовника по гласуванията за граждански права, права на ЛГБT общността, на жените, достъп до aбoрт, контрацептиви и от другата страна човек, който иска да има бъдеще, свеж полъх на прогрес", коментира Гавин Нюзъм - губернатор на Калифорния от Демократическата партия.

Ако все пак Байдън остане кандидатът на демократите, той ще има шанс да успокои страстите на следващия дебат през септември, който ще е много по-пресен в спомените на избирателите за деня на вота - 5 ноември.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Янко Илиев е на финал на европейското първенство по бокс
Янко Илиев е на финал на европейското първенство по бокс
Каква е хронологията на тайното завръщане на Брендо?
Каква е хронологията на тайното завръщане на Брендо?