НОВИНИ

Каква е хронологията на тайното завръщане на Брендо?

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:11, 28.06.2024
Чете се за: 03:52 мин.
У нас
Слушай новината

Каква е хронологията на тайното завръщане на Евелин Банев - Брендо?

7 септември 2021 година - Евелин Банев е задържан в Украйна по обвинение, че отглежда канабис. 23 дни по-късно Апелативният съд в Киев го освобождава и отказва да го екстрадира у нас, както и в Италия и Румъния с мотива, че Брендо е украински гражданин.

Почти девет месеца по-късно, на 18 май 2022 година пред кметския наместник на врачанското село Тлачене, мъж представил се за Брендо, подписва адвокатско пълномощно. Кметският наместник го описва като човек с шапка, но не бил разговарял с него. Не са събрани никакви други доказателства, че Брендо е стъпвал в това село.

На 8 юни 2022 година след 20.00 ч. малък 60-годишен самолет "Пайпър" навлиза във въздушното пространство над България и каца на селскостопанско летище близо до Видин, където зарежда. След това излита, наблюдаван от ВВС, но лети ниско и следите му се губят. На следващия ден самолетът е намерен на летището до село Буховци - Търговищко.

Тогава се разбра, че този самолет е излетял от Литва, минал е през Полша, кацнал е в Словакия, от там е минал през Унгария, Сърбия, Румъния и е навлязъл в България. Стана ясно още, че седмица преди този полет литовският собственик е продал машината на регистрирана у нас фирма, която пък е собственост на украинци. Днес се разбра, че за случая с този самолет, прокуратурата във Видин е повдигнала обвинения на двама. Това се е случило преди време. По наша информация това са хората, които са съдействали самолетът да зареди с гориво, преди да се отправи към Буховци. Преди месец обаче разследващите успели да стигнат до още участници в схемата и така станало ясно, че има организирана престъпна група, която се занимавала с такъв незаконен превоз на хора и товари. Новите заподозрени са задържани в съседни на България държави. Според доказателствата в тази група участвали и двамата обвинени от Видин. Всички те са подозирани като група, която е помогнала на Брендо да се прибере в България през юни 2022 г., а сега подготвяли заминаването му в друга посока, но са задържани. Днес Калин Стоянов потвърди още нещо, което ние научихме от наши източници. Вчера и в сряда оперативни служители са разговаряли с Евелин Банев в затвора. По наша информация от тези разговори също може да се направи извод, че Банев се е прибрал в България именно с този самолет.

Къде се е укривал Банев през тези две години?

И тази информация на този етап е неофициална, но има данни, че първоначално е бил в района между Дуранкулак и Крапец. На следващ етап се е преместил в южната част на Черноморието, близо до хотелския комплекс, който той притежава в Лозенец. Има данни, че е бил в база в гората на село Велика, до която има само черен път.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Паника сред демократите: Ще бъде ли сменен Байдън като кандидат за президент?
Паника сред демократите: Ще бъде ли сменен Байдън като кандидат за президент?
БНТ посети „БайАрена“ – дома на новия шампион на Германия (ВИДЕО)
БНТ посети „БайАрена“ – дома на новия шампион на Германия (ВИДЕО)