НОВИНИ

Пуснаха на свобода телевизионния продуцент Нико Тупарев

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
19:47, 28.06.2024
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

Софийският градски съд пусна от ареста телевизионния продуцент Нико Тупарев без да му налага никаква мярка за неотклонение.

Магистратите не откриха доказателство по обвинението, че продуцентът е присвоил 1 милион и 400 хиляди лева от фирмата, в която е бил съдружник.

Защитната теза на адвокатите му е, че Тупарев е жертва на опит за присвояване на бизнес от страна на негов съдружник.

В съдебната зала стана ясно, че продуцентът Нико Тупарев от две години води дела срещу свой съдружник, който се оказва основен свидетел на прокуратурата.

"Опитват се да се ангажират органите на прокуратурата в решаване на спор между бизнес партньори, което е недопустимо", заяви Любомир Таков, адвокат на Нико Тупарев.

Съдът изтъкна, че само длъжностно лице може да е автор на длъжностно престъпление, а Тупарев е само съдружник, но не и управител на дружеството, от което разследващите твърдят, че са присвоявани пари.

Според обвинението парите са били присвоени между март и септември 2020 година.

От прокуратурата заявиха, че не е имало решение на общото събрание за изплащане на дивиденти, а Тупарев открил сметките, по които получил парите няколко дни преди преводите.

Според съда на датите, на които Тупарев е получавал пари, преводи в размер на 100 хиляди лева е имало и към неговия съдружник, с когото са в спор.

И още - липсват доказателства, че продуцентът сам е нареждал преводите.

"Може би с Тошев са се свързали лица от две близки известни ви обкръжения. Може би това е едното на Пепи Еврото, а другото на Нотариуса. Може би сходна ситуация с г-н Златанов. Завземане на фирми и бизнес", допълни Атанас Черногорски, адвокат на Нико Тупарев.

Според защитата съдружникът на Тупарев е опитал да смени собствеността на фирмата чрез фалшиви документи.

"Има договор за продажба на дружествени дялове. Тупарев продава дяловете си на Тошев, за който твърдим, че е инкриминиран. С невярно съдържание и подправен подпис на Тупарев. Прокуратурата по този сигнал не работи, а този сигнал е обработен за месец и половина", каза още Атанас Черногорски, адвокат на Нико Тупарев.

От прокуратурата не пожелаха да коментират решението на съда. Разследването е започнало след сигнал до Комисията за защита на конкуренцията.

В него е описано, че Тупарев и негови партньори са създали нелоялна конкуренция чрез свързани с тях фирми и така са отклонявали печалби от основната продуцентска фирма.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Националите Мицин, Епитропов и Левтеров триумфираха във втория ден на Държавното първенство по плуване
Националите Мицин, Епитропов и Левтеров триумфираха във втория ден на Държавното първенство по плуване
Кой ще наследи Ебрахим Раиси като президент на Иран?
Кой ще наследи Ебрахим Раиси като президент на Иран?