НОВИНИ

Завръщането на Брендо скара бившия и настоящия вътрешен министър

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:15, 28.06.2024
Чете се за: 05:40 мин.
У нас
Слушай новината

Евелин Банев - Брендо се е завърнал в България между март и началото на юни 2022 година, съобщи вътрешният министър Калин Стоянов от парламентарната трибуна. Той потвърди информацията, която първо в "По света и у нас" ви съобщихме, че в МВР има оперативни данни, че Брендо е кацнал с малкия самолет "Пайпър", който на 8 юни 2022 година навлезе във въздушното ни пространство край Видин, кацна за зареждане и след това прелетя през почти цялата северна част на страната.

Часове по-късно беше намерен на изоставено летище до Търговище. Докато министърът отговаряше на въпросите на депутатите, Софийският градски съд определи за Банев най-тежката мярка "задържане под стража", въпреки че той е в затвора, където излежава присъда.

Със засилена охрана Евелин Банев беше докаран в сградата на съда, където прокуратурата поиска задържането му под стража,за това, че е издирван от Италия и Румъния за излежаване на присъди. По това време в парламента депутатите питаха вътрешния министър кога и как Брендо се е завърнал в България.

"В МВР има информация, според която Евелин Банев - Брендо е влезнал на територията на България в периода от края на месец март до началото на юни 2022 г.", каза Калин Стоянов, служебен министър на вътрешните работи.

В МВР има информация, която предстои да бъде потвърдена, че Банев е бил в малкия самолет "Пайпър", който на 8 юни 2022 година вечерта навлезе във въздушното пространство на България от Румъния.

"Това е свързано и с обстоятелствата, които са покрай самолета, който както всички разбрахме тогава, по времето на действащия тогава вътрешен министър г-н Рашков. Въпросният самолет беше преминал през няколко европейски държави, кацнал временно и за малко на едно летище до Видин, презаредил и отново продължил и кацнал в района на Търговище", подчерта Калин Стоянов, служебен министър на вътрешните работи.

Думите му предизвикаха реакцията на Бойко Рашков.

"Сега тук се твърдят смешки и вицове как органите на МВР, лошо ръководени от тогавашното политическо ръководство, не са взели мерки", коментира Бойко Рашков, народен представител от ПГ на ПП - ДБ.

Бойко Рашков припомни, че реакцията тогава е била координирана с Министерството на отбраната и станало ясно, че заради лошото време ВВС могат само да наблюдават самолета дали няма да извърши вражески действия. А той бил открит ден по-късно изоставен, без следа от пътувалите в него.

"А не сега тук да ни се представят като някакво Шерлок-Холмсовци, които са открили кой знае какво и не чухме изобщо бил ли е Брендо в самолета, кацнал юни месец 2022 година или не е бил в тоя самолет", заяви Рашков.

Лена Бориславова допълни, че тази седмица Банев и МВР взаимно са се изненадали.

"Какви бяха стъпките на МВР в тази седмица да установи защо това е допуснато и какво ще се предприеме занапред, за да се прекрати практиката на взаимната изненада?", попита Лена Бориславова, народен представител от ПГ на ПП - ДБ.

"Г-жо Бориславова, може би нямаше да се налага да водим това разследване в продължение на две години, ако тогава времето беше хубаво. И имаше някаква реакция. Две години", каза Калин Стоянов, служебен министър на вътрешните работи.

"МВР има ли информация за реалните мотиви на Ивелин Банев, който за Лена Бориславова е "просто Брендо", да влезе със самолет в България и след това да се предаде точно сега?", попита Тошко Йорданов, председател на ПГ на "Има такъв народ".

"Предполагам, че този човек по някакъв начин започва да усеща, че обрачът покрай него се затяга. Това е лично мое предположение, навръзвайки фактите и това, което знам по разработките, което процесуално дори е скрепено", обобщи Калин Стоянов, служебен министър на вътрешните работи.

Калин Стоянов допълни, че има двама обвиняеми за кацналия преди две години самолет, но преди месец било установено, че те са част от престъпна група, за която се предполага, че са подпомагали Евелин Банев да се прибере в България.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кои са новите лица начело на ЕС?
Кои са новите лица начело на ЕС?
Отмениха контролата между ЦСКА 1948 и Ботев Пловдив
Отмениха контролата между ЦСКА 1948 и Ботев Пловдив