НОВИНИ

МС: Позицията ни за срещата на НАТО отразява националния интерес

bnt avatar logo
от БНТ
14:11, 28.06.2024
Чете се за: 04:07 мин.
У нас
Слушай новината

Позицията за срещата на върха на НАТО във Вашингтон, която Министерският съвет одобри, отразява в пълна степен националния интерес на България и препотвърждава последователната подкрепа за Украйна, както на национално, така и на съюзническо ниво. Тя е изцяло съобразена с решенията на Народното събрание. Това посочват в съобщение до медиите от Министерския съвет.

Българската позиция се разработва в детайли в продължение на близо година от Постоянната делегация на България в НАТО, Министерството на отбраната и Министерството на външните работи.

Документът е класифициран както се постъпва винаги, когато става дума за позиции на Република България по въпроси на външната политика и по актуални международни въпроси, нерегламентираният достъп до които би се отразил неблагоприятно на интересите на държавата. Една от причините е, че документът реферира към редица други вътрешни за Алианса процеси и съюзнически материали, включително такива с най-висок гриф на секретност.

Независимо, че не подлежи на публикуване, документът за срещата на върха във Вашингтон, не съдържа никакви позиции, които да са различни от досега заявяваните от България:

  • България остава изцяло ангажирана със силния и единен отговор на НАТО, ЕС и международната демократична общност на бруталната руска военна агресия срещу Украйна.
  • Страната ни твърдо подкрепя Украйна в нейната справедлива кауза да отстоява правото си на свобода и независимост и самостоятелно да избира собствените си гаранции за сигурност.
  • Мирен изход от войната не може да бъде за сметка на териториалната цялост на Украйна. Русия следва да спазва международното право.
  • Агресията на Русия срещу Украйна е конфликт между тези две държави и НАТО не следва да бъде пряк участник в тази война.
  • България е за препотвърждаването на подкрепата на НАТО за Киев – с военнотехнически средства, с обучение на личен състав извън територията на Украйна.
  • Страната ни подкрепя плановете, които са разработени по настояване на страните по Източния фланг и присъствието на войски на НАТО на Източния фланг. Това засилва отбранителните способности на Алианса и допълнително гарантира колективната отбрана.
  • До момента не е обсъждано и не се предвижда никакво обсъждане на изпращане на български войски в Украйна.

България има готовност да продължи да оказва военнотехническа помощ на Украйна. Досега страната ни е осигурила общо 6 пакета военнотехническа помощ, която не е безвъзмездна и се компенсира по три линии – европейския инструмент за мир, международното финансово подпомагане или чрез други съюзни държави.

В контекста на отбелязването на 20-ата годишнина от членството на България в НАТО и 75-ата годишнина от създаването на Алианса, страната ни остава верен и надежден партньор за общата политика за сигурност на Северноатлантическия пакт, посочват още в съобщението си от МС.

Вчера от пресцентъра на държавния глава съобщиха, че президентът Румен Радев не приема предложението на Министерския съвет да ръководи българската делегация и да участва в срещата на държавните и правителствени ръководители във Вашингтон. В съобщението се допълва, че държавният глава не приема някои положения от приетите от Министерския съвет рамкови позиции, отнасящи се до ангажименти, които страната ни поема относно войната в Украйна.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Търси се: Изгубени пари чакат своя собственик
Търси се: Изгубени пари чакат своя собственик
Този юни се очертава да бъде най-топлият от 1930 г. насам
Този юни се очертава да бъде най-топлият от 1930 г. насам