НОВИНИ

НСО с мерки за сигурност в София за интронизацията на новия патриарх

Катедралният храм "Св. Александър Невски" няма да бъде достъпен за граждани

bnt avatar logo
от БНТ
12:12, 28.06.2024
Чете се за: 02:02 мин.
У нас
Слушай новината

Националната служба за охрана въвежда мерки за сигурност в центъра на София заради тържествените събития, свързани с Патриаршеския избирателен Църковен събор и интронизацията на новоизбрания Българския патриарх.

Интронизацията с лития от Синодалната палата до Партиаршеската катедрала "Св. Александър Невски" ще се състои от 15.00 часа. От 18.00 часа с военен церемониал на пл. "Св. Александър Невски" на новозибрания и новоинтронизиран Български патриарх ще бъдат отдадени държавни почести.

От 12.00 часа зона за сигурност ще бъде обособена в периметъра между бул. "Васил Левски", бул. "Цар Освободител", ул. "Раковски" и ул. "Московска".

Достъп на граждани до зоната за сигурност ще бъде осигуряван след пристигането на поканените за интронизацията делегати и официални лица и след преминаване на проверка за сигурност.

Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" няма да бъде достъпна за граждани. Желаещите да наблюдават тържествените събития могат да го направят на обособени за целта позиции при северния и при южния вход на храм-паметника "Св. Александър Невски", където също ще бъдат организирани пунктове за проверка.

Гражданите и гостите ще бъдат проверявани с металдетектори за наличие на огнестрелни и хладни оръжия, остри предмети, експлозиви и леснозапалими вещества, източници на йонизиращи лъчения, фойерверки и други пиротехнически изделия. Граждани, които носят обемисти багажи, няма да бъдат допускани. Достъпът на лица във видимо неадекватно състояние също ще бъде ограничаван.

За времето от 13.00 ч. до 22.00 ч. се въвежда забрана за полети на безпилотни летателни средства (дронове) в зона с радиус 1000 м и с център пл. "Свети Александър Невски".

Вижте повече в прякото включване на Виктор Борисов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът връчва първия мандат на 1 юли
Президентът връчва първия мандат на 1 юли
Постоянен арест за Нико Тупарев поиска прокуратурата
Постоянен арест за Нико Тупарев поиска прокуратурата