НОВИНИ

Байдън срещу Тръмп: Остри реплики и взаимни обвинения по пътя към Белия дом

Първият тв дебат свърши, следващият е насрочен за 10 септември в Ню Йорк

bnt avatar logo
от БНТ
12:21, 28.06.2024
Чете се за: 04:05 мин.
По света
Слушай новината

Доналд Тръмп и Джо Байдън се изправиха един срещу друг в първия си телевизионен дебат от кампанията за Белия дом. В ефира на CNN настоящ и бивш президент очаквано си размениха остри реплики и взаимни обвинения.

Според анализатори демократът Байдън не е успял да защити достатъчно добре тезите си и републиканецът Тръмп е изглеждал много по-уверен. Още за дебата разказва кореспондентът ни във Вашингтон Радослав Минчев.

Кандидати за президент Джо Байдън и Доналд Тръмп се изправиха един срещу друг в Атланта, Джорджия за първи предизборен дебат.

Байдън и Тръмп отговориха на въпроси относно правото на аборт, имиграцията, икономиката, външната политика и размениха редица обиди.

Тръмп се представи като относително дисциплиниран, докато Байдън не успя да разсее опасенията за възрастта си като не се изрази ясно по редици теми по време на дебата.

"Успяхме да поправим голяма част от щетите, които президентът Тръмп беше нанесъл по време на мандата си", заяви Джо Байдън, президент на САЩ.

"Цялата страна ври и кипи заради вас. Защото не ви уважават, защото трябва президентът да бъде уважаван и от гражданите и по света, а вие не сте", заяви категорично Доналд Тръмп, бивш президент на САЩ.

Байдън нарече Тръмп "осъден престъпник", а когато Тръмп беше запитан относно присъдата си, той повдигна обвиненията срещу сина на Байдън, Хънтър.

Тръмп потвърди политиката си по отношение на правото на аборт, а именно тя да бъде оставено на индивидуалните щати. Докато Байдън заяви, че ако е преизбран президент ще възстанови правото на аборт в цялата страна.

Той иска, както се казва "да изтръгне бебето от утробата в деветия месец и да го убие". Никой не иска това да се случва, независимо дали е демократ или републиканец.

Байдън нарече ролята на Тръмп в ограничаването на правото на аборт “нещо ужасно.”
Тръмп атакува Байдън по отношение на нелегалната имиграция, но не отговори на въпроса дали ще депортира всички нелегални имигранти както обеща многократно по време на кампанията си. Байдън обвини Тръмп в преувеличаване и лъжи по отношение на имиграцията.

"Имахме най-безопасната граница в историята", каза Доналд Тръмп, бивш президент на САЩ.

"Това просто не е вярно. Няма данни, които да подкрепят това, което казва. За пореден път той преувеличава и лъже", контрира Джо Байдън, президент на САЩ.

Тръмп атакува Байдън и по отношение на икономиката и високата инфлация.

"Инфлацията убива САЩ", каза Тръмп.

Що се отнася до външната политика, Тръмп заяви че войната между Русия и Украйна никога не би трябвало да се случи, и ако той е избран президент ще достигне споразумение между Москва и Киев, но не каза как би го направил.

Докато Байдън предупреди, че Путин няма да се спре пред Украйна. Втори дебат между двамата кандидати за президент е насрочен за 10 септември в Ню Йорк.

Автор: Радослав Минчев

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спортни новини 28.06.2024 г., 12:20 ч.
Спортни новини 28.06.2024 г., 12:20 ч.
Президентът връчва първия мандат на 1 юли
Президентът връчва първия мандат на 1 юли