НОВИНИ

Втори мандат за Урсула фон дер Лайен

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
06:22, 28.06.2024
Чете се за: 02:45 мин.
По света
Слушай новината

След продължили до полунощ разговори, лидерите на страните от ЕС се разбраха кои да бъдат хората, които ще заемат топ-длъжностите в Европейския съюз през следващите няколко години. Почти всички страни подкрепиха предложението германката Урсула фон дер Лайен да остане на поста председател на Европейската комисия. След изтичането на мандата на Шарл Мишел през декември, Европейският съвет ще бъде оглавен от бившия португалски премиер Антониу Коща. Естонският премиер Кая Калас пък наследява Жозеп Борел като първи дипломат на Съюза. След постигането на договорката отпадна и насроченият за днес втори ден от срещата на върха. Събитията в Брюксел следи кореспондентът ни Десислава Апостолова.

“Бих искала да изразя моята благодарност към лидерите, които подкрепиха моята номинация за втори мандат като председател на Европейската комисия. За мен е чест и удоволствие да споделя този специален момент с Антониу Коща и с моята скъпа приятелка Кая Калас. Антониу Коща като председател на Европейския съвет, а Кая Калас като върховен представител и зам.-председател на бъдещата Европейска комисия”, каза Урсула фон дер Лайен - председател на Европейската комисия.

“Моята цел е да работя за европейското единство, да защитавам европейските интереси и ценности в този предизвикателен геополитически контекст и да изграждам глобални партньорства, които са много важни в тези времена. Ще се опитам да работя с държавите-членки и институциите. Разбира се, следващата стъпка е изслушването в Европейския парламент и разговорите с евродепутатите, за да заслужа тяхната подкрепа”, заяви Кая Калас - избрана за върховен представител на ЕС по външните работи.

“Европа и светът се сблъскват с предизвикателни моменти, но Европейският съюз в миналото е демонстрирал своята устойчивост, винаги намирайки сила в единството. Създаването на единство между държавите-членки ще бъде мой основен приоритет, когато заема поста през декември”, категоричен беше Антониу Коща - избран за председател на Европейския съвет.

Вижте повече в прякото включване на Десислава Апостолова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кандидатите за Белия дом един срещу друг в ефира на CNN
Кандидатите за Белия дом един срещу друг в ефира на CNN
Случаят "Брендо": Депутатите ще изслушат вътрешния министър
Случаят "Брендо": Депутатите ще изслушат вътрешния министър