НОВИНИ

Кои са новите лица начело на ЕС?

Топ длъжностите в Европейския съюз за следващите пет години вече са ясни

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:18, 28.06.2024
Чете се за: 03:00 мин.
По света
Снимка: Архив/БТА
Слушай новината

Топ длъжностите в Европейския съюз за следващите пет години вече са ясни.

Германката Урсула фон дер Лайен остава начело на Европейската комисия, португалецът Антониу Коща поема Европейския съвет през декември, когато изтича мандатът на Шарл Мишел.

Естонският премиер Кая Калас пък наследява Жозеп Борел като първи дипломат на Съюза. Евролидерите обсъждаха и стратегията на общността за следващите години.

Трите големи политически семейства в Европа отново разпределиха постовете помежду си. Наследникът на Мишел ще е социалист.

Дългогодишният премиер на Португалия Антониу Коща е добре познат в Брюксел. В края миналата година той подаде оставка заради разследване за корупция в кабинета му. Срещу самия него няма обвинения, но разследването в Лисабон още тече.

"Създаването на единство между държавите членки ще бъде мой основен приоритет, когато заема поста през декември", заяви Антониу Коща, избран за председател на Европейския съвет.

47-годишната адвокатка от либералната партия Кая Калас в момента е премиер на Естония. Премиер на страната и еврокомисар е бил и баща ѝ.

Семейството е тормозено от съветската власт, майка ѝ и баба ѝ са били депортирани в Сибир. Калас е отявлен противник на режима в Москва.

Назначаването ѝ за първи дипломат е ясен сигнал към Москва за втвърдяване на позициите и е реверанс към балтийските страни, които са сред най-големите поддръжници на Украйна.

"Изборът ми е чест не само за мен, но и за Естония - малка страна, която тази година отбелязва 20 години членство в ЕС", коментира Кая Калас, кандидат за върховен представител на ЕС по външните работи.

Урсула фон дер Лайен, издигната от Европейската народна партия, не успя да обедини всички евролидери. Италианският премиер Джорджа Мелони се въздържа, а унгарският Виктор Орбан гласува против.

Сега пред фон дер Лайен стои още едно препятствие - трябва да получи и подкрепата на поне 361 от 720-те евродепутати в тайно гласуване в парламента.

Ако парламентът не подкрепи германката, европейските лидери ще трябва да предложат друг председател на Еврокомисията.

Вижте още в прякото включване на Десислава Апостолова.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ПСЖ и Интер с най-много представители на осминафиналите на Евро 2024
ПСЖ и Интер с най-много представители на осминафиналите на Евро 2024
Завръщането на Брендо скара бившия и настоящия вътрешен министър
Завръщането на Брендо скара бившия и настоящия вътрешен министър