НОВИНИ

Броени часове до избора: Кой ще бъде новият български патриарх?

Символите на приемственост

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
21:01, 29.06.2024
Чете се за: 05:32 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Утре ще бъде избран и интронизиран новият български патриарх. Той ще е четвъртият след възстановяването на Българската патриаршия и ще бъде избран между митрополитите Григорий, Даниил и Гавриил.

Днес започна регистрацията на 140-те делегати на Патриаршеския избирателен събор. В катедралния храм "Свети Ал. Невски", където ще бъде интронизацията, пристигнаха мощите на последния български патриарх преди падането на България под Османска власт - Свети патриарх Евтимий.

Приемственост - с тази дума можем да определим най-точно предстоящия утре събор. Приемственост между
патриарх Евтимий Търновски и бъдещия ни патриарх и между първия патриарх след възстановяването на Българската патриаршия Кирил и бъдещия патриарх.

От рано тази сутрин в Светия синод започна регистрацията на делегатите на Патриаршеския избирателен събор. Тя продължи през целия ден, като трябва да получат акредитация 140 делегати.

Утре при откриването на събора ще стане ясно дали са дошли всички.

Под председателството на сливенския митрополит Арсений тази сутрин комисията по пълномощията започна работа.

"Като председател на Централната комисия по провеждане на патриаршеския избор благопожелавам на комисията по пълномощията, която има основно отговорно служение и дейност в регистрацията на всички делегати, на добър час, успех!", заяви старозагорският митрополит Киприан, говорител на Светия синод.

Започнаха да пристигат и първите делегати. Този път те са 140. Според устава на Българската православна църква право на глас имат всички митрополити и епископи, по трима клирици и двама миряни от всяка епархия, като от Софийска представителите са десет. Освен това по един представител на Рилския, Троянския и Бачковския манастир, по двама представители на епархийските манастири и по един от духовните ни училища.

"Най-важното нещо е сега да бъдем всички в молитва, в духовно спокойствие, в смирение и с разум и по съвест да изберем новия български патриарх към когото има огромни очаквания", допълни епископ Сионий, игумен на Бачковския и Троянския манастир.

"Всички патриарси досега, трима са, бяха доста различни хора и новият ще е различен", коментира епископ Тихон.

"Ние вярваме, че този избор ще бъде точно такъв и жребият ще падне точно върху този, от който нашият народ и нашата църква имат нужда в момента и ще има нужда в идните години", добави архимандрит Стефан, Троянски манастир.

Малко преди катедралният храм да бъде затворен, за да започне подготовката за утре, към 11:30 от Бачковския манастир пристигнаха мощите на последния български патриарх преди падането на България под Османска власт - Свети патриарх Евтимий Търновски.

Те бяха поставени в храма до чудотворната икона на Богородица "Достойно есть". Утре новият патриарх ще може да се поклони пред мощите и да измоли подкрепа.

"Идват, за да покажат тази духовна приемственост на Българската патриаршия, да благославят, да осенят целия духовен събор, който ще избере новия ни първойерарх, първосветител на родната ни църква", каза още епископ Сионий.

Ще има и още символи на приемственост утре. Новият патриарх ще получи жезъла на първия български патриарх след възстановяване на патриаршията ни - патриарх Кирил.

Енголпията, които ще получи новият патриарх - образите на Иисус Христос и Богородица и Светия кръст, също ще са на патриарх Кирил. Те са изработени от златар арменец от Пловдив.

Как ще протече съборът? Ще започне още в 5:30 сутринта с литургия в Синодалния параклис. После делегатите ще отидат по специален кордон, защото никой не трябва да контактува с тях, докато не се избере патриарх, до БАН. Там съборът ще бъде открит.

После всички ще се върнат в Светия синод отново в кордон и към 9:15 ще започне тайното гласуване. Ако нито един от митрополитите - Григорий, Даниил или Гавриил, не събере две трети от гласовете ще има втори тур между първите двама.

Очаква се името на новия патриарх да бъде обявено в 14:30 часа. След това ще бъде интронизацията в катедралния храм в присъствието на представители на поместните православни църкви и на държавната власт.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
40 години от вдигането на българския флаг на ветрохода "Калиакра" (СНИМКИ)
40 години от вдигането на българския флаг на ветрохода "Калиакра" (СНИМКИ)
Станислав Генчев: Далеч сме от това, което искам да виждам
Станислав Генчев: Далеч сме от това, което искам да виждам