НОВИНИ

Кои са претендентите за патриарх?

претендентите патриарх
bnt avatar logo
от БНТ
17:46, 20.06.2024
Чете се за: 07:22 мин.
У нас
Слушай новината

Светият синод обяви имената на тримата избрани кандидати за патриарх на Българската православна църква. Това са Григорий Врачански - избран с 11 гласа на първи тур, Гавриил Ловчански - с 9 гласа на 42 тур и Даниил Видински - с 9 гласа на 32 тур.

  • Врачанският митрополит Григорий е роден със светското име Красимир Маринов Цветков през 1970 г. в Ботевград. Средното си образование придобива в Природоматематическата гимназия в града.

Приема монашески постриг през 1996 г. в Хаджидимовския манастир "Св. Георги" от приснопаметния Неврокопски митрополит Натанаил. На следващия ден е ръкоположен за йеродякон, а през следващата година - за йеромонах. По-късно се дипломира в Богословския факултет на Атинския университет "Каподистрия". 2007 г. е назначен за протосингел на Софийска митрополия.

През 2011 г. е назначен за игумен на Троянския манастир, а през 2014 г. е назначен за викарий на Софийския митрополит.

На 12 март 2017 г. след провеждането на канонически избор с пълно единодушие Григорий е избран за Врачански митрополит.

  • Светското име на митрополит Гавриил е Цветан Методиев Динев. Той е роден е на 16 юли 1950 г. в София. От 1953 до 1966 г. семейството му живее в Чехословакия, където той завършва и основното си образование.

След завръщането си в България и завършване на гимназия, през 1969 г. е приет за студент във Висшия инженерно-строителен институт в София. По време на своето следване там той се запознава и контактува с блаженопочиналия Левкийски епископ Партений, който става и негов изповедник.

Едновременно с това от 1972 г. редовно посещава клисурския манастир "Св. Петка" край Банкя, където се привързва духовно към изтъкнатата руска подвижница на благочестието схиигумения монахиня Мария, която впоследствие става и негова духовна наставница.

През 1973 г. се премества да живее постоянно в манастира, където изпълнява различни послушания в помощ на монахините. Там на 27 декември 1979 г. е постриган в монашество с името Гавриил от Левкийския епископ Партений - викарий на Софийския митрополит, който на "Възнесение Христово", 1980 г. го ръкополага и в йеродяконски чин. На празника "Свети Дух" същата година е ръкоположен за йеромонах и е назначен за игумен на манастира "Св. Петка". През 1984 г. завършва задочно Духовната академия "Св. Климент Охридски" в София.

От есента на същата година до 1986 г. той е на богословска специализация в Московската духовна академия, където работи под научното ръководство на Волоколамския и Юриевски митрополит проф. Питирим. С благословението на Св. Синод на БПЦ на 24 май 1986 г. в Българското църковно подворие "Св. св. Кирил и Методий" в Москва той е възведен в архимандритско достойнство от Минския и белоруски митрополит Филарет. Завършва специализацията си през 1986 г. като защитава дисертация на тема: "Характерни черти на подвига на руските подвижници на благочестието през 19 в.", за която получава научното звание - доктор на Богословието.

От септември 1986 г. архимандрит Гавриил е назначен за предстоятел на Българското църковно подворие при Московската патриаршия, какъвто остава до 1991 г. През този период е извършен ремонт на подворието, построени са нова сграда и параклис, реставрирани са всички храмови икони. Награждаван е два пъти с църковни отличия от приснопаметния Московски и на цяла Русия патриарх Пимен. По време на неговия престой в подворието е извършена и официалната визита на Българския патриарх Максим в Москва по повод 1000 -годишнината от покръстването на руския народ и 45-годишнината от откриването на Българското църковно подворие в Москва. След завръщането си в България, от 1991 г. до октомври 1998 г. архим. Гавриил е протосингел на Софийска митрополия, а заедно с това от 1994 г. изпълнява и длъжността игумен на клисурския манастир "Св. Петка" край гр. Банкя. През време на служението си в София като архимандрит и епископ той се изявява като ревностен защитник на каузата на каноничната Българска православна църква - против разколническите действия на т. нар. "алтернативен синод". На 19 октомври 1998 г. в Рилската света обител е хиротонисан в епископски сан с титлата "Макариополски" и е назначен за викарий на Софийския митрополит. На 21 януари и 28 януари 2001 г. е съответно избран и канонически утвърден за ловчански митрополит.

През 2007 г. митрополит Гавриил става Ръководител на Работната група по въпросите на религиозното образование при Св. синод. От 2009 г. насам той оглавява Върховния църковен съвет при Св. синод. През 2011 г. започва да ръководи и Културно-просветния отдел при Св. синод на БПЦ-БП.

На 8 февруари 2012 г. ловчанският митрополит Гавриил е удостоен със званието "почетен член" на българската Камара на инженерите в инвестиционното проектиране.

  • Видинският митрополит Даниил - Атанас Трендафилов Николов, е роден на 2 март 1972 г. в град Смолян.

Завършва основно и средно образование в родния си град.

През 1996 г. записва и учи Английска филология в СУ "Св. Климент Охридски", а на следващата година пренасочва образованието си в Богословския факултет при същия университет.

През 1997 г. е приет като послушник в Хаджидимовския манастир "Св. вмчк Георги" под духовното ръководство на приснопаметния неврокопски митрополит Натанаил. На 7 август 1999 г. е постриган от него в монашество, а на следващия ден е ръкоположен за йеродякон.

През 2002 г. завършва Богословския факултет на СУ "Св. Климент Охридски".

На 21 юли 2004 г. е изпратен на послушание в Роженския манастир "Рождество Богородично". На 27 ноември същата година е ръкоположен от епархийския му архиерей за йеромонах.

На 1 юни 2006 г. е възведен в архимандритско достойнство.

По решение на Св. синод на 20 януари 2008 г. е хиротонисан за епископ с титлата Драговитийски в ПКСХП "Св. Александър Невски" и назначен за викарий на неврокопския митрополит. Такъв остава до 15 юни 2010 г., когато по молба на митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф е назначен за негов викарий, която длъжност изпълнява до 4 февруари 2018 г., когато е канонично избран за видински митрополит от Св. синод.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джак Дрейпър детронира Алкарас на осминафиналите в Куинс Клъб
Джак Дрейпър детронира Алкарас на осминафиналите в Куинс Клъб
Генералният консул в Милано Ана Паскалева се срещна с българската делегация преди Световната купа по художествена гимнастика
Генералният консул в Милано Ана Паскалева се срещна с българската делегация преди Световната купа по художествена гимнастика