НОВИНИ

Ще спре ли ръстът на цените и ще се успокои ли инфлацията?

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
18:08, 28.10.2022
Чете се за: 03:45 мин.
У нас
Слушай новината

Инфлацията ще се успокои до месец заради поевтиняването на енергийните ресурси, обяви в сутрешния блок на БНТ икономическият министър Никола Стоянов. По думите му обаче ще продължат да поскъпват храните и ведомството планира да прави чести проверки за спекула на цените.

Орхан Джамилов и съпругата му имат 5-годишен син. Той работи като консултант в магазин, а жена му е лаборантка в голяма русенска фирма. Общият им месечен доход е около 1800 лева, които стигат за най-необходимото.

"В тази криза най-много пари се харчат предимно за храна за вкъщи, ток, вода, - това е", казва Орхан Джамилов.

Семейството е успяло без проблем да изкара миналата зима заради топлото време, тази обаче очаква да е по-тежка, затова в семейния бюджет са заделени пари за ток.

"Пестенето предимно е от дрехи, бих казал предимно. Храна, гледаме не пестим", допълва Орхан Джамилов.

Според икономическия министър Никола Стоянов високите цени на енергоносителите са овладени и това ще намали и инфлацията, достигнала досега нива от кризисната 1998 година.

"От октомври ще видим, че този ръст ще спре, виждаме че се забавя, както очаквахме и мисля, че октомври вече числата ще са по-добри и в някаква степен инфлацията е овладяна през цената на енергийните носители", заяви Никола Стоянов, служебен министър на икономиката.

Министърът на икономиката: Инфлацията е овладяна в голяма степен, очаквам по-добри данни за октомври

Министърът прогнозира обаче, че ще продължи ръста на цените на храните, но повереното му министерство ще проверява дали няма спекула на пазара.

Според бизнеса обаче, сериозен риск за инфлацията е самата политика на държавата и наливането на повече социални разходи.

"Това е нормално да се случва, въпросът е по този начин да не помагаме за инфлационните процеси. Прекомерните разходи, които се поемат от бюджета без да има осигурени насреща приходи също поставят в риск покупателната способност на хората", каза Мария Минчева - зам.-председател на БСК.

Симеон Дянков: Разумен ход на служебното правителство е да не внася бюджет за 2023 година

За затягане на разходите призовава и бившия финансов министър Симеон Дянков, според който трябва отново да се върне единната ставка на ДДС, както и да се ограничат помощите за бизнеса.

"Трябва да се харчи за инфраструктура, защото това увеличава икономическия растеж и социалните плащания и енергийните помощи за бизнеса трябва много сериозно да се преразгледат и да се намалят в някои части", каза Симеон Дянков, финансист.

Според прогнозите на Дянков, няма да има проблем с разходите на държавата дори и при запазване на настоящия бюджет догодина, но само до април.

Екип на "По света и у нас"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Страх в Перник след освобождаването на прокурорския син
Страх в Перник след освобождаването на прокурорския син
Черно море Елит при мъжете и Дема при жените триумфираха с титлите на Държавното отборно по тенис
Черно море Елит при мъжете и Дема при жените триумфираха с титлите на Държавното отборно по тенис