НОВИНИ

Не се очаква поскъпване на парното от 1 януари

Николай Минков
от Николай Минков
17:13, 28.10.2022 (обновена)
Чете се за: 05:15 мин.
У нас
Слушай новината

"Булгаргаз" поиска рекордно поевтиняване на газа от 1 ноември с 45%, стана ясно по време на откритото заседание на енергийния регулатор. Това означава, че цената на парното няма да бъде повишавана от 1 януари.

Изпълнителният директор на "Булгаргаз" Деница Златева обясни, че рекордното поевтиняване е постигнато благодарение на промяна в подхода в търсене на доставчици, а именно от борсова търговия към обявяване на търгове с прозрачни и конкурентни цени. Председателят на КЕВР Иван Иванов каза, че регулаторът няма вече аргументи да отстоява позицията, че от 1 януари трябва да се повиши цената на парното. Домакинствата обаче не трябва да се успокояват, защото цената на парното и топлата вода ще бъде с 40% по-висока, така както КЕВР я определи на 1 юли т.г. за целия зимен сезон.

Цена на синьото гориво от 130 лв. за мегаватчас предлага за ноември "Булгаргаз" при 233 лв. за настоящия месец. Причините за драстичното поевтиняване шефът на националния доставчик Деница Златева обясни така:

"Първата компонента е свързана с проведените търгове за доставка на втечнен природен газ за ноември и получените изключително добри оферти от двамата избрани доставчици, сравнени към борсовия индекс в момента отстъпките са между 38 и 50% от съответния индекс. Дължи се също така на спада в индекса. До голяма степен тази цена, която ние ще предложим около 130 лв. се дължи и на доверието на доставчиците към "Булгаргаз" и чрез прозрачни процедури гарантирахме откритост и конфиденциалност на тази процедура и на добри ценови условия".

Златева посочи, че "Булгаргаз" разширява възможностите за доставка на втечнено синьо гориво през 2023 година.

"Предстои търга за терминала в Ревитуса на 31 октомври. Знаете, че се водят разговори с Боташ за използване на терминали в Турция и водим разговори за ползване на терминали в Италия и сътоветно възможност за доставка през трансадриетическия газопровод", каза Златева.

Заради спада в цената на газа и успокояването на европейските борси, председателят на КЕВР Иван Иванов се отказа от готвеното повишение на парното от Нова година.

"Аз имах много големи притеснения преди 2 месеца, че това ще изисква КЕВР да повиши цената на топлинната енергия. Сега обаче отпада необходимостта от повишаване на цената на топлинната енергия", каза Иванов.

"Булгаргаз" предлага с 45% по-евтино синьо гориво през ноември, не се очаква поскъпване на парното и тока

Той посочи, че хранилището в Чирен се запълва с 1 процент всеки ден. Вече количествата достигат 88% от обема.

"Което означава, че след 4 дни, когато КЕВР ще утвърди цената на природния газ, Чирен ще бъде запълнен на над 90%, при това запълването на Чирен ще продължи и през следващите седмици, което по определен начин дава спокойствие за най-студените дни", каза Иванов.

Евтиният ток за бита остава още поне 3 г., успокои Иванов по повод опасенията, че заради втория транш евросредства по Плана за възстановяване и устойчивост домакинствата ще се наложи да излязат на свободния пазар

"Битовите потребители ще напуснат регулирания пазар до 31 декември 2025 г. Всякакви опити предварително това да се случи, считаме за неудачни", каза Иванов.

Иванов прогнозира и спад на борсовия ток до 230 лв. за мегават и отпадане на необходимостта да се изплащат компенсации за бизнеса.

На брифинг в Министерството на енергетиката служебният министър Росен Христов изчисли какви са икономическите ползи на България от това, че е сменила подходът за доставка на природен газ, довел до драстичното му поевтиняване.

"Цифровото изражение на тази разлика за ноември е 200 млн. лв. Т.е., ако бяхме продължили старата стратегия на директни разговори и събиране на оферти по мейли, ноември месец щяхме да платим с 200 млн. лв. повече за същото количество газ, което сега потребяваме", заяви Росен Христов - служебен министър на енергетиката.

Окончателното решение за поевтиняването на синьото гориво ще бъде взето от КЕВР на 1 ноември на закрито заседание.

Вижте повече в прякото включване на Николай Минков

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Борисов: Хората, които живеят в Русия, нямат достъп до никаква информация
Георги Борисов: Хората, които живеят в Русия, нямат достъп до никаква информация
Весела Лечева призова за диалог враждуващите федерации по автомобилизъм
Весела Лечева призова за диалог враждуващите федерации по автомобилизъм