НОВИНИ

Турция ще произвежда дронове в Украйна

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
12:21, 28.10.2022
Чете се за: 03:10 мин.
По света
Слушай новината

Продължава настъплението на украинските сили към Херсон, който от осем месеца е под контрола на руските сили. Чеченският лидер Рамзан Кадиров, който е съюзник на руския президент, съобщи, че при украински обстрел в областта по-рано тази седмица са загинали 23 от бойците му, а 58 са били ранени. Съобщението е необичайно предвид факта, че проруските сили рядко признават за загуби. Проруски представител междувременно обяви край на евакуацията на цивилни от окупираната Херсонска област.

Съединените щати заявиха, че ще изпратят на Украйна допълнителна военна помощ на стойност 275 милиона долара. А президентът Володимир Зеленски обяви, че повсеместните руски атаки няма да сломят духа на украинците.

Володимир Зеленски отправи поредното си видеообръщение застанал навън, в тъмното, до останки от свален дрон.

"Обстрелът няма да ни сломи. Да слушаме химна на врага на наша земя е по-страшно от вражеските ракети в небето ни. Не се страхуваме от тъмното", заяви украинският президент Володимир Зеленски.

По думите му за два дни Киев е свалил 23 дрона, а до момента руските въздушни удари са над 8000, а изстреляните ракети - 4500. Зеленски подписа изменение на бюджета, според което се увеличават военните разходи с над 10 милиарда долара до края на годината.

Турската отбранителна компания "Байкар" обяви, че планира да завърши строителството на завода си за безпилотни летателни апарати в Украйна, споразумението за който беше подписано малко преди 24 февруари. Компанията достави дронове "Байрактар" на Киев в първите седмици на руската инвазия.

"Ще пристъпим към фактическото строителство, но предвид настоящите обстоятелства до две години ще го приключим", каза още Халук Байрактар, главен изпълнителен директор на "Байкар".

Инспектори на Международната агенция за атомна енергия ще посетят две места в Украйна, където според Русия има дейност, свързана с възможно производство на "мръсни бомби" - твърдения, които Киев отрича. Това потвърди ръководителят на Организацията Рафаел Гроси.

Заключенията се очакват до няколко дни. Продължават консултациите за установяването на защитена зона около АЕЦ "Запорожие". По думите му през следващите седмици МААЕ ще изпрати още експерти в други атомни електроцентрали в Украйна - Ровненска и Хмелницка в южната част на страната, както и в Чернобилската.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
И днес 23 градуса - докога ще продължи затоплянето
И днес 23 градуса - докога ще продължи затоплянето
Възрастен мъж загина при пожар в дома си
Възрастен мъж загина при пожар в дома си