НОВИНИ

Румен Радев: Очаквам парламентът да произвежда закони, а не евтини интриги

Държавният глава ще проведе консултации с "Продължаваме промяната" в понеделник

Александър Марков
от Александър Марков
10:38, 28.10.2022
Чете се за: 03:52 мин.
По света
Слушай новината

Консултациите с парламентарно представените партии за съставяне на правителство при президента Румен Радев ще продължат в понеделник, когато държавният глава ще проведе втората среща от формата с "Продължаваме Промяната".

Това заяви президентът пред журналисти след посещението си в Тараклийския държавен университет "Григорий Цамблак" в Молдова - образователно средище на бесарабските българи в региона.

"Консултациите продължават, но трябва ясно разбиране от страна на партиите, че е нужен конструктивен диалог. Нужни са компромиси и определянето на ясни общи цели за бъдещето на България. Сами виждате, че цикълът от избори не е добро решение. Така че, кога ще връча първия мандат, зависи и от хода на консултациите", изтъкна президентът.

Той коментира обвиненията на "Продължаваме промяната" за намеса в работата на Народното събрание в избора на председател на спортната комисия така:

"Очаквам българският парламент да произвежда закони, а не евтини интриги".

Подробности вижте във включването на Александър Марков.

В Тараклия държавният глава се включи в честванията по повод Деня на бесарабските българи, който е утре - 29 октомври. Той благодари на сънародниците ни в Бесарабия, че отстояват вече два века своята идентичност.

Обяви и че е получил уверение от молдовския си колега Мая Санду, че при предстоящата реформа ще бъдат взети предвид исканията на бесарабските българи Тараклийският регион да се запази като самостоятелна административна териториална единица.

"За нас запазването на район Тараклия като самостоятелна административно-териториална единица е изключително важно за запазване правата на българската общност в Молдова. В присъствието на президента Мая Санду Ви уверявам, че тези стремежи срещат разбиране. Присъствието ѝ тук е израз на подкрепа и уважение към приноса на българската общност в обществения живот на Молдова", заяви държавният глава.

Тараклийският университет, открит през 2004 г. и кръстен на българския духовник Григорий Цамблак, е единственото висше учебно заведение извън България, в което се преподава разширено изучаване на български език и литература, култура, история, музика.

България всяка година осигурява стипендия и издръжка за прием на 100 студенти и докторанти от Университета.

Заради образователната реформа в Молдова Университетът имаше опасност да загуби академичния си статут и да стане филиал на Държавния педагогически институт в Кишинев, но след усилията на българската държава в разговори с Кишинев засега остана независимо учебно заведение.

Въпросът за независимостта на Тараклийския университет, обаче, все още не е напълно решен. Изготвено е становище между министерствата на образованието на двете страни, но то все още се съгласува и се очаква окончателно решение.

В региона Тараклия в южната част на Молдова има около 50 000 бесарабски българи, без да се броят живеещите в непризнатата Приднестровска молдавска република. Останалата част от бесарабските българи живеят в Украйна, където е и най-големият им брой.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хебър стартира в групите на Шампионска лига на 8 ноември
Хебър стартира в групите на Шампионска лига на 8 ноември
Какви са вариантите за съставяне на редовен кабинет - анализ на Евелина Славкова и Христо Панчугов
Какви са вариантите за съставяне на редовен кабинет - анализ на Евелина Славкова и Христо Панчугов