НОВИНИ

Вътрешният министър: Почти 10 милиона лева са дадени за наводнението в района на Карлово

Милена Кирова
от Милена Кирова
11:41, 28.10.2022 (обновена)
Чете се за: 04:32 мин.
У нас
Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
Слушай новината

Почти 10 милиона лева са дадени за наводнението в района на Карлово. Това обяви служебният вътрешен министър Иван Демерджиев пред депутатите в Народното събрание.

Служебният вътрешен министър изтъкна, че от първия момент е бил в наводнените райони в Пловдивска област.

"Погрижихме се първо да не загубим човешки животи. Към момента има два милиона за възстановителните дейности най-вече по разчистване. До края на годината комисията е готова да покрие всички щети. Комисията има възможност да подпомогне и гражданите, ако нямат застраховка. Нашата амбиция е да подпомогнем всички хора. И няма да стане със средствата по дарителската сметка, а ще стане със сметката от комисията", заяви от парламентарната трибуна министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Вижте още в прякото включване на Милена Кирова.

От ГЕРБ и "Продължаваме Промяната" поздравиха доброволците, дадоха примери с какво са помогнали и те.

"Ние бяхме там, бяхме на терен и не отидохме да си снимаме новите ботуши и тениски, хванали новите си лопати, хванати наобратно, отидохме, за да помогнем. Отидохме не като политици, не като кандидати за депутати, а като хора. Няма да съдим никой, защото това е бедствие. Ако има виновни, то те трябва да бъдат посочени от съответните институции", допълни Младен Шишков от ГЕРБ-СДС.

"Закарахме техника, тя още седи и работи. В село Богдан има 7 разрушени къщи. Говорих с всяко от семействата - искахме да им помогнем и да ги настаним някъде, те отказаха", коментира Росен Костурков от "Продължаваме Промяната".

"Осигурени са фургони, за да може зимата да бъдат настанени хора. Има възможност за още фургони. Те са нови и изцяло оборудвани", заяви вътрешният министър Иван Демерджиев.

ДПС и "Демократична България" запитаха какво се случва с дървения материал, струпан и впоследствие извозен от пострадалите райони.

"Последствията бяха трагични, но и бездействията от гледна точка на разчистването на дървения материал", поясни Рамадан Аталай от ДПС.

"Всички камиони, които изнасяха дървения материал, бяха легални. Те трябваше да бъдат събрани в двора на училището. Там имаше не повече от два камиона. Така и не знаем къде са", уточни Елисавета Белобрадова от "Демократична България".

"Количеството дървесина е изключително голямо. То е описано и беше изработен план да бъде изнесено и раздадено на хората без да се плаща за него. Предприемат се такива действия", отбеляза вътрешният министър Иван Демерджиев.

"Възраждане" дадоха пример за неописани щети. БСП смятат, че доброволците са свършили повече от държавата.

"В Каравелово са пострадали 138 къщи и се оплакват, че никой не е минал да описва щети", заяви Ангел Георгиев от "Възраждане".

"А апокалипсисът не може да се преразкаже. И е факт, че това, което свършиха доброволците, не успя да го свърши държавата. Ако първите две седмици бяхме в шок, днес се питаме какво се случва с хората преди предстоящите зимни месеци", допълни Веска Ненчева от БСП.

"Български възход" поставиха проблема за поддръжката на дигите и коритата на реките.

"Не е тайна, че дигите са компрометирани на десетки места. Заплахата това да се случи отново не е ликвидирана", каза още Румен Йончев от "Български възход".

Вътрешният министър изтъкна, че единственият собственик на дигите и коритата не е Министерството на земеделието и "Напоителни системи" и затова въпросът с поддръжката е сложен.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Христо Стоичков отправи послание към волейболистките на Марица Пд
Христо Стоичков отправи послание към волейболистките на Марица Пд
Гран При на Мексико Сити остава в календара на Формула 1 до 2025 г.
Гран При на Мексико Сити остава в календара на Формула 1 до 2025 г.