НОВИНИ

Мъск придоби "Туитър" за 44 милиарда долара и уволни висшето ръководство на компанията

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
12:50, 28.10.2022
Чете се за: 02:22 мин.
По света
Слушай новината

Илън Мъск завърши придобиването на "Туитър". Сделката е на стойност 44 милиарда долара. Първото нещо, което новият собственик на социалната мрежа направи, беше да уволни висшето ръководство на компанията.

Илън Мъск е новият собственик на "Туитър". В профила си в едноименната социална мрежа най-богатият човек в света съобщи новината, с препратка към логото на компанията:

Мъск: "Птицата е свободна".

Ден преди крайния срок за приключването на сделката, Мъск влезе в централата на "Туитър" в Сан Франциско, носейки мивка. И публикува необичайно дълъг за него туит:

"Причината да купя "Туитър" е, че платформата е важна за бъдещето на цивилизацията, която да има общо цифрово пространство, където могат да се дискутират широк спектър от убеждения по здравословен начин и без да се прибягва към насилие", допълни Илън Мъск.

Като основна задача Мъск посочи отстраняването на спам ботовете в платформата. За това, че е бил подведен за броя им, милиардерът уволни главния изпълнителен директор Парадж Агравал, главния финансов директор Нед Сегал и директорката по правните въпроси и политиката на компанията Виджая Гаде.

Засега не е ясно кой и как ще управлява "Туитър". Известни са плановете на Мъск за значителни съкращения, въпреки че бяха опровергани съобщенията, че смята да освободи 75% от общо 7500-те служители.

С финализирането на сделката за 44 милиарда долара приключва сагата със собствеността на една от най-популярните платформи.

През пролетта Мъск изяви желание да придобие "Туитър" с обещанието да го изчисти от фалшиви профили и да го запази като остров на свободното слово.

Впоследствие се опита да развали споразумението, а компанията заведе дело срещу предприемача.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА - София ще брани върха в Кърджали
ЦСКА - София ще брани върха в Кърджали
Над сто полицаи ще се грижат за обществения ред по време на маратона на Пловдив в неделя
Над сто полицаи ще се грижат за обществения ред по време на маратона на Пловдив в неделя