НОВИНИ

Георги Борисов: Хората, които живеят в Русия, нямат достъп до никаква информация

bnt avatar logo
от БНТ
17:18, 28.10.2022
Чете се за: 03:05 мин.
По света
Слушай новината

Централните литературни издания с периодичен характер оставят Георги Борисов, поет и издател на списание "Факел", потресен от прочетеното. Той се чувства, сякаш се е върнал 50 години назад във времето.

"Разбирате ли, че тези хора, които живеят в момента в Русия и четат, и нямат достъп до интернет и различни сайтове, нямат достъп до никаква информация. Голямата част писатели в Русия също нямат достъп до интернет", каза Борисов в предаването "Светът и ние".

Не отдавна световни и руски писатели, сред които няколко нобелисти, написаха писмо до хората, които пишат на руски и ги призоваха да стигнат до хората, които познават и да им кажат истината.

"Владимир Путин е сляп и глух, може би хората в Русия ще чуят тези, които говорят езика им. Тази престъпна война трябва да бъде спряна", казаха в писмото си писателите.

"Това писмо е подписано от 15 - 16 човека, половината от тях са минали през списание "Факел". Тази шепа хора, която призовава огромното мнозинство от представители на най-различни течения и линии в руското слово в момента, едва ли би могла да промени обстановката в съвременна Русия. Това ми се струва направо невъзможно", обяснява човекът, чрез когото съвременните руските писатели, достигаха в България - Георги Борисов.

Според него руските писатели не могат да се разграничат от официоза. Той смята, че хората, които не са в Русия, са единствените, които могат да казват онова, което мислят. Борисов допълни, че обхватът на влияние на журналистите и социолозите е по-голям от този на литературните дейци.

"Всеобщото мнение, това, което се говори е, че Русия воюва с Америка, а тя е виновна за всичките злини в Русия от години наред, още от края на Втората световна война. Това общество има нужда от враг и то не живее в настоящето, а в светлото бъдеще", коментира издателят.

Според Георги Борисов много хора чакат Путин да си отиде, за да се оправят нещата в Русия.

"Може би има хора, които тайно пишат и складират отново в чекмеджетата си тези потресаващи ръкописи, които ние един ден ще прочетем", добави той.

Вижте повече във видеото

Гледайте повече от "Светът и ние"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест в село Братаница срещу намалената присъда на полицая, прегазил дете на пешеходна пътека
Протест в село Братаница срещу намалената присъда на полицая, прегазил дете на пешеходна пътека
Григор Димитров с нова страхотна победа и първи полуфинал във Виена
Григор Димитров с нова страхотна победа и първи полуфинал във Виена