НОВИНИ

Швейцарският съд обвини Блатер и Платини във финансова измама

швейцарския съд обвини блатер платини финансова измама
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
17:05, 02.11.2021
Чете се за: 01:50 мин.
Спорт
Слушай новината

Бившите президенти на ФИФА и УЕФА - Сеп Блатер и Мишел Платини, бяха обвинени в измама и други престъпления от швейцарската прокуратура след шестгодишно разследване на спорно плащане от 2 милиона долара.

Очаква се до няколко месеца да бъде започне съдебен процес срещу 85-годишния Блатер и 65-годишния Платини във федералния наказателен съд в Белинцона.

"Това плащане повреди активите на ФИФА и незаконно обогати Платини", заявиха в изявление швейцарските федерални прокурори.

Случаят от септември 2015 г. свали Блатер като президент на ФИФА предсрочно и сложи край на кампанията на тогавашния президент на УЕФА Платини да наследи бившия си ментор.

Скандалът се съсредоточава върху писменото искане на Платини до ФИФА през януари 2011 г. да получи допълнителна заплата със задна дата за работа като президентски съветник в първия мандат на Блатер от периода 1998 - 2002 г.

Блатер упълномощи ФИФА да извърши плащането в рамките на седмици. Той се готвеше да проведе кампания за преизбиране в състезание срещу Мохамед бин Хамам от Катар, където влиянието на Платини върху европейските гласоподаватели беше ключов фактор.

И Блатер, и Платини отдавна отричат ​да са извършили ​неправомерни действия и цитират устно споразумение, което са сключили преди 20 години за изплатените средства.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Донски показа характер и обърна квалификант на старта във Франция
Донски показа характер и обърна квалификант на старта във Франция
Африка и африканският климат са основни теми на срещата на върха в Глазгоу днес
Африка и африканският климат са основни теми на срещата на върха в Глазгоу днес